Aktualno Županija

Briga i smještaj starih i nemoćnih osoba u Karlovačkoj županiji sustavno su zanemarivani

Mostov županijski vijećnik upozorio.

Situacija s domovina za starije i nemoćne osobe u Karlovačkoj županiji alarmantna je, stajalište je to Mostova županijskog vijećnika Zlatibora Tomasa koji, kako kaže, već tri godine na sjednicama Županijske skupštine skreće pozornost na potrebu njihova rješavanja. Nažalost, i ovaj put je tragedija ukazala na sve propuste i manjkavosti sustava, kako one u ministarstvima, županijama tako i privatnim obiteljskim domovima.

Još prije godinu dana u javnosti se nanovo proguralo pitanje skrbi i smještaja starijih i nemoćnih osoba u Karlovačkoj županiji upravo kod donošenja županijske razvojne strategije. Naime, u analizi stanja ona je detektirala kako u cijeloj županiji stanuje 27,3 posto stanovništva starije je od 60 godina te postoji nedostatak smještajnih kapaciteta u ustanovama socijalne skrb. Veliki broj staračkih kućanstava nije u mogućnosti zadovoljiti osnovne životne potrebe, prisutan je nedostatak financijskih sredstava na regionalnoj i lokalnoj razini koja bi se usmjerila za potrebe socijalne skrbi te je velik broj samačkih kućanstava. Sukladno pokazateljima, županijska razvojna strategija navodi potrebu povećanja potreba za smještaj starijih i nemoćnih osoba, veću razvijenost kapaciteta za pružanje socijalnih usluga, nadogradnju, rekonstrukciju, održavanje i opremanje postojećih prostora ustanova socijalne skrbi.

No, županijski vijećnik Zlatibor Tomas u razgovoru za KAportal kazao je da je i tada upozoravao kako niti jedan od predloženih strateških razvojnih projekata nije niti okrznuo tu problematiku, stoga, kako kaže, nije siguran da li je ova strategija pratila stvarne i detektirane probleme u županiji.

– Neshvatljivo je da otkako je Dom umirovljenika Sv. Antuna u Karlovcu 1986. godine otvorio svoja vrata, Županija nije ništa učinila da riješi pitanje povećanja smještajnih kapaciteta. A da postoji potreba za tim jasno pokazuje podatak, kad se prijavite za smještaj u taj dom ulazite 2000. na red i definitivno nema šanse da ga dočekate u dogledno vrijeme, kaže Tomas.

Mišljenja je kako je istu apatiju prema 30 tisuća starijih od 65 godina u Karlovačkoj županiji pokazao i ovogodišnji proračun Karlovačke Županije.

– Predlagao sam preko Matice umirovljenika u kojoj djeluje tamburaška sekcija, koje sam i sam član, da se osigura podrška za organizaciju raznih događanja i proslova u domovima za starije i nemoćne osobe i u udomiteljskim obiteljima po cijeloj županiji, kako bi im ukazali da nisu zaboravljeni, pružali im osmjeh i dobro raspoloženje. Samoinicijativno i eksperimentalno smo to i učinili u jednom obiteljskom domu u Karlovcu prije dvije godine, a korisnici i vlasnici bili su više nego oduševljeni. Međutim niti za to nije bilo sluha. Možda će preustrojeni županijski upravni odjel i pročelnica koja dolazi iz Ministarstva pokazati više razumijevanja o toj problematici, kaže nam Tomas.

Sustav smještaja starijih i nemoćnih osoba uglavnom je prepušten privatnom sektoru, a njegova institucionalna procedura nadzora skoro je pa ničija. Nažalost, Hrvatska stvarnost krije se u “pročešljavanju” sustava tek nakon što nas zadesi tragedija. (kaportal.hr)