Aktualno Županija

Hemodijaliza u karlovačkoj bolnici u rangu najboljih u zemlji

Za 7,6 milijuna kuna uređena i opremljena dnevna bolnica.

– Ova dijaliza je u rangu najboljih dijaliza u kliničkim bolnicama! Ovdje postoje ljudi koji znaju i imaju rezultate, a sada imaju i top, svjetsku opremu, izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić, za današnjeg obilaska Dnevne bolnice za hemodijalizu, uređene u Općoj bolnici Karlovac.

Radovi na njenom uređenju i opremanju vrijedni su 7,6 milijuna kuna, trajali su od 13. svibnja do 8. studenoga 2019. i adaptirana su 732 m2 postojećeg prostora u podrumu i niskom prizemlju glavne bolničke zgrade. Projektnu dokumentaciju izradio je „Ured ovlaštene arhitektice Nikoline Maradin“, a radove izveo „Kolos d.o.o.“ Građevinsko-obrtničke i instalaterske radove financiralo je Ministarstvo zdravstva u iznosu od 4 milijuna kuna, a priprema vode i opremanje financirano je iz decentraliziranih sredstava Karlovačke županije u iznosu od 3,67 milijuna kuna.

28. prosinca komisija Ministarstva zdravstva izdala je dozvolu za rad, a Dnevna bolnica za hemodijalizu započela je s radom u novom prostoru 6. siječnja.

Dnevna bolnica za hemodijalizu sada ima 24 dijalizna mjesta podijeljena u 5 sala, te salu za peritonejsku dijalizu. Radi više od 700 dijaliza mjesečno, a u Odjelu nefrologije sa hemodijalizom rade 2 internista nefrologa, na dijalizi 15 medicinskih sestara/tehničara, 11 srednjih medicinskih sestara/tehničara) te 2 elektrotehničara.
Dijaliza je proteklih gotovo 35 godina radila u istom prostoru, nije više udovoljavala traženim standardima, a novi prostor i oprema, osim boljih uvjeta rada i boravka, te njege, omogućio je i organizaciju rada u dvije smjene, odnosno, radno vrijeme od 7 – 19 sati, prima bolesnike ne samo iz Karlovačke, nego i susjednih županija, može raditi i tzv. turističke dijalize.

– Najkvalitetnije moguće liječenje dijalizom u ovom trenutku dobivaju naši pacijenti, izjavila je dr. Vlasta Kupres, internist-nefrolog, kazavši kako najmlađi pacijent ima 33, najstariji 85 godina.

Karlovačka bolnica, po riječima ravnatelja dr. Ervina Jančića, svojom veličinom, broje zaposlenih liječnika i specijalista, ostalog zdravstvenog osoblja i broju složenosti zahvata koji se u njoj obave dosegnula je regionalne parametre i nametnula se kao regionalna bolnica. Župan Damir Jelić ocijenio je da je među 3-4 najbolje u Hrvatskoj, a uz dugorešku, od tri u županiji, prilično stabilno posluje. (kaportal.hr)