Aktualno OG sada Ogulin

U Ogulinu lani zabilježen značajan porast turističkog prometa

Stižu nam dobre vijesti iz Turističkog ureda Grada Ogulina.

Naime, tijekom protekle godine u Ogulinu je zabilježen trend porasta turističkog prometa. Govore to podatci provedene analize statističkih podataka turističkog prometa ostvarenog u razdoblju od 01.01. do 31.12.2019. godine.

Ogulin je ostvario 21.212 dolazaka turista, dok ih je 2018. godine zabilježeno 20.505. Kada govorimo o noćenjima u 2019. g. zabilježeno ih je ukupno 39.676, što je za 5.462 više no u 2018. godini. Bilježimo trend rasta dolazaka stranih turista, a najviše ih je stiglo iz Njemačke, Italije, Francuske i Kine.

Daleko veći udio dolazaka imaju strani turisti (73,88%), dok se u udjelu u noćenjima izjednačavaju s domaćim turistima što pokazuje da se domaći turisti duže zadržavaju u destinaciji. Tako je prosječno trajanje boravka domaćeg turista 2,94 dana, a stranog turista 1,49 dana. U odnosu na lani, prosječno trajanje boravka turista ukupno je u porastu za 13,59.

Iz analize ostvarenog prometa dade se zaključiti da je Ogulin postao destinacija za posjet tijekom cijele godine i to zahvaljujući sustavnom razvoju kulturnog i aktivnog turizma, tj. razvoju proizvoda selektivnih oblika turizma uz provođenje ciljanih marketinških aktivnosti. Štoviše, većoj vidljivosti Ogulina na turističkoj karti sve više doprinose neposredni komentari gostiju putem booking platformi što je pokazatelj razvoja kvalitete usluge smještaja, pogotovo u domaćinstvu. Visoke ocijene i komentari oduševljenih gostiju pokazuju koliko su Ogulinci dobri domaćini, ali i koliki potencijal Ogulin ima za daljnje planiranje i razvoj turizma na svom području. Čak i ako je nekom strancu Ogulin predstavljao destinaciju za prenoćiti na putu do mora, u većini slučajeva ostavlja dojam iznad očekivanja i postaje destinacija koju tek turisti otkrivaju.

Povećanje ukupnog broja objekata za smještaj je bilo zamjetno i tijekom 2019. godine. Naime, registrirano je 66 stalnih i 13 pomoćnih postelja više. Porast broja obveznika, 102, govori o povećanju gospodarske aktivnosti stanovništva i o sve većoj prepoznatljivosti atraktivnosti pojedinih područja grada Ogulina. Osim atraktivnosti prirodnog okruženja u blizini smještajnog objekta, važno je napomenuti da je veliki napredak prisutan u kvaliteti smještaja što je direktan rezultat dodatnih ulaganja vlasnika/iznajmljivača.

Detaljna analiza turističkog prometa u 2019. godini bit će sastavni dio Izvješća o radu turističkog ureda za proteklu godinu.