Aktualno OG sada Ogulin

Ogulin je treći grad po najvećem porastu broja upisanih vrtićanaca

Gradonačelnik.hr proveo je anketu među gradovima o broju djece upisane u vrtiće.

Kad se gleda u postotcima, najimpresivniji je  rast u Gradu Otoku u kojemu je u ovoj školskoj godini u vrtiće krenulo 600% više djece nego lani – u brojkama ipak tek 24. Troznamenkasti postotni rast bilježe još četiri grada, a najveći Grad Supetar u kojemu je u vrtiće po prvi put upisano 74 djece, 138% više nego lani

Nakon rezultata istraživanja o broju upisanih prvašića u ovoj školskoj godini, analizirali smo i podatke koje su nam u istom istraživanju provedenom krajem prošle godine gradovi dostavili o broju djece upisane u vrtiće. U istraživanje su se uključila 104 grada, od kojih gotovo polovica – njih 48, bilježi pozitivne brojke, odnosno rast broja djece koja su ove godine po prvi put krenula u vrtiće.

Najveće povećanje broja vrtićanaca, gledajući u apsolutnim brojkama, bilježi Grad Bjelovar u kojemu je u ovoj školskoj godini u vrtiće krenulo 385 djece, čak 122 više nego prošle godine. Bjelovar je, ujedno, jedini grad koji bilježi troznamenkasto povećanje broja vrtićanaca. Na drugom je mjestu Zadar sa 61 upisanim vrtićancem više nego lani, Ogulin ih ima 49, Karlovac 47 a Supetar 43. U top 10 su još Biograd na moru, Đakovo Velika Gorica, Novska i Zaprešić.

Gledajući, pak, u postotcima, najimpresivniji je rast u Otoku u kojemu je broj vrtićanaca povećan za 600 posto, sa prošlogodišnja četiri na 28 u ovoj školskoj godini. Uz Otok, još četiri grada bilježe porast veći od 100 posto, a najveći je u Supetru – 138,71 posto.

Gledajući, pak, u odnosu na školsku godinu 2017./18., u plusu je nešto manje gradova, njih 39, a najveći porast bilježi Grad Opatija u kojoj je broj vrtićanaca porastao za preko 60 posto.

Kad je, pak, u pitanju broj djece koja su ove godine prvi put krenula u vrtić, najviše ih je ove godine (uz naravno Zagreb koji je izvan svih kategorija) u Splitu – 1-283, Rijeci – 956, Zadru – 631, Velikoj Gorici – 471, Puli – 437, Kaštelima – 436, Bjelovaru – 385, Dubrovniku – 377, Šibeniku – 340 i Karlovcu – 337.

 

Domitrović: Imamo još neupisane djece, gradimo novi vrtić

Grad Ogulin treći je po najvećem porastu broja upisanih vrtićanaca u ovoj školskoj godini, a gradonačelnik Dalibor Domitrović ističe kako je to posljedica dovršetka projekta proširenja objekta dječjeg vrtića kojim mu se povećao kapacitet.

Do proširenja kapacitet vrtića u njemu je bilo 105 mjesta, sada ima 154 mjesta. Međutim, još uvijek postoji potreba za vrtićkim mjestima. U mnogim obiteljima većinom majke ne mogu prihvatiti posao iz razloga što im nema tko čuvati djecu, a u vrtiću mjesta nema. Neupisane djece, za koju su roditelji predali prijavu i dokumente ali su ostala „ispod crte“, trenutno ima točno 60, međutim procjenjujemo da je stvarni interes i puno veći jer mnogi roditelji se nisu niti trudili prijavljivati djecu za vrtić obzirom da znaju kako su im šanse za prijem male. Iz tog razloga smo pokrenuli projekt izgradnje novog dječjeg vrtića kojim bi osigurali dodatnih 157 mjesta u vrtiću. Time bi se s ova dva objekta kapacitet povećao na 311 vrtićkih mjesta, što bi na neko vrijeme zadovoljilo potrebe grada Ogulina.

Izgradnja novog vrtića ne samo da je demografska, već i gospodarska mjera, jer će se njome omogućiti mnogim majkama da prihvate zaposlenje, budući da trenutno na području grada Ogulina, zbog investicija koje provode privatne tvrtke, nedostaje radne snage’, kaže Domitrović. (gradonačelnik.hr)