Aktualno Županija

Čak 27 klizišta u Karlovcu traži sanaciju

Ove godine bit će uloženo više od 5 milijuna kuna, ali neće sva doći na red.

– Čak 27 klizišta je u Karlovcu, što je jako velik broj. Hrvatske vode su osmislile program sanacije bujičnih klizišta i mi smo uspjeli ući u taj program, u kojem su 4,6 milijuna kuna; potpisali smo ugovor u srpnju prošle godine. Radi se o novcu Hrvatskih voda, a isto toliko mi trebamo osigurati, ali kroz tri godine. U ovoj godini mi ćemo uložiti više od pet milijuna kuna, kroz održavanje oko 900.000 kuna, a preostali novac preko Odjela za izgradnju. Vjerujemo da ćemo ove godine značajan broj tih klizišta realizirati, a taj program ćemo nastaviti i iduće godine tako da saniramo sva klizišta, osiguramo komunikaciju, da ljudi mogu doći do svojih kuća, njiva, šuma i da se može normalno odvijati život na tim područjima, kazao je dogradonačelnik Ivan Mrzljak danas u Gornjim Stativama, gdje je jedno takvo klizište sanirano.

U protekle dvije godine Grad je uložio 2,5 milijuna kuna, u potrebnu dokumentaciju i sanaciju klizišta, pa je dio od 27 bujičnih klizišta, koja su se u Karlovcu pojavila od 2014., već “riješen”. Lani, po riječima pročelnice Hermine Komanac, četiri, koja su mogla napraviti preko održavanja u Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo jer su prospekcijama kategorizirana kao klizišta srednjeg ili niskog rizika.

– Osim ovog u Mjesnom odboru Gornje Stative, napravljena su klizišta u MO Sjeničak – Utinja, Popović Brdo, kao i na Vukmaniću. Ukupan iznos izvedenih bujičnih klizišta je nešto više od 900.000 kuna, navela je Komanac.
Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša pripremao je potrebnu dokumentacija za sanaciju još nekih klizišta pa je tako izrađena projektna dokumentacijaza pet klizišta, idejni projekti za klizišta u Manjerovićima, Donjem Sjeničaku, Zadobarju i Sucima, a za klizište u Skakavcu glavni projekt, kojem su prethodili geotehnički istražni radovi. Za sve te projekte i geotehničke istražne radove izdvojeno je 450.000 kuna, polovicu Grad, polovicu Hrvatske vode.

– Ove godine plan je izraditi glavne projekte i ishoditi građevinsku za preostala četiri klizišta, a za klizište u Skakavcu ishoditi građevinsku dozvolu i u proljeće provesti javnu nabavu, izabrati izvođača i sanirati to klizište. Procijenjena vrijednost tih radova prema projektnoj dokumentaciji je 1,750.000 kuna. Predviđeno je da se klizište sanira gabionskim zidom u dužini od 94 metra, promjenjive visine od 3 od 8 metara. Na taj način ćemo omogućiti sigurnost djece OŠ Skakavac obzirom da se klizište nalazi u neposrednoj blizini škole, a uklonit ćemo i uzrok nastanka tog klizišta jer će se sanirati podzemne i procjedne vode, najavila je pročelnica Ana Hranilović Trubić. (kaportal.hr)