Aktualno Sport

Duvnjak odigrao utakmicu života, Musa zabio za pobjedu!

HRVATSKA U POVIJESNOJ DRAMI SRUŠILA NORVEŠKU I IZBORILA FINALE EUROPSKOG PRVENSTVA.

auboji su na čudesan način u spektakularnoj drami protiv Norvežana izborili finale. U antologijskom dvoboju Hrvatska je na poluvrijeme otišla s dva pogotka prednosti, dok je u nastavku trajala velika drama koja je završena egalom. U produžecima su slavili Kauboji s 29:28 u kojoj je Domagoj Duvnjak odigrao utakmicu života. U nedjelju se igra finale u 16:30 h, to se ne propušta…

Kakva drama, još neviđeno na Eurima – Hrvatska je u svom osmom finalu na velikim natjecanjima. Nakon dva olimpijska, tri svjetska, evo nas i u trećem europskom, jedinom u kojem nikad dosad nismo slavili. Igrali smo sjajnu, hrabru utakmicu protiv Norvežana koje su nakon dva svjetska srebra skoro svi vidjeli na najvišem postolju. Ali, imamo mi boljeg od najboljeg na svijetu – Domagoja Duvnjaka. Ne znamo hoće li se do nedjelje odmoriti, valjda hoće… I Musa zaključi to – kaos.

Sve kako smo i pretpostavili, kako su pretpostavili i treneri dogodilo se. Od samog početka oba su sastava krenula najjače. Hrvatska u svojih 5-1 sa Cindrićem u prvoj postavi, što se nije dogodilo dvije posljednje utakmice.

S druge strane Norveška je igrala svojih 6-0, mijenjala sredinu s Overbyjem, Gullerudom, O’Sulivanom i Johanessenom, ali naš napad nije mogla zaustaviti. Samim tim nije mogla ni brzi centar izvesti kako je zamišljala. Malo im je zabijao Stepančić s distance, malo Mandić i Horvat s krila, pa se priključio Duvnjak, pa Cindrić, a top izdanje je imao Marino Marić koji s fenomenalno otvarao i šetao po crti i trpao čak 5 komada u 30 minuta iza leđa Bergeruda. Izgledali smo jako dobro. Bilo je tu do duše i pogrešaka, ali ljudi igrali smo protiv jedne od najboljih selekcija na svijetu i to se

Naša obrana je funkcionirala vrlo dobro. Primili smo samo osam pogodaka iz igre, što je za svaku pohvalu. Obol priči je dao i Marin Šego s nekoliko vrhunskih obraan ključnim norveškim igračima Bjornssenu i Sagosenu. Bilo je jasno da će se Norvežani orijentirati za napad prema Stepančiću, no dobro smo mi to zatvarali. Sa samo jednom izmjenom Marić – napad, Musa – obrana uspostavili smo dobar ritam. Kako je Stepančić i na suprotnoj strani za zamjenu, važno je bilo da izdrži pritisak u prvom dijelu i on je to uspio.

Ogromna je bila želja naših igrača, a vidjela se na dva primjera. Prvi je Mamićev koji je pod cijenu isključenja pokazao Sagosenu da nema puštanja, isprativši ga čak do aut linije. A drugi je Duvnjaka koji je nakon isključenja, poludio an jednu presječenu loptu, ali je ipak smogao snage ne inzistirati kod sudaca da ga drugi puta isključe. Ovakve utakmice igraju se i emocijama, a tu ej Hrvatska pokazala puno više nego Norveška u prvih 30 minuta i prednost od dva razlike bila je na mjestu.

Početak nastavka odličan bombom Karačića, ali onda Norveška stišće i vraća se u utakmicu sa raspucanim Tangenom.

Nije bilo stani, odmori. Stepančić je prvi tražio pomoć, uskočio je Horvat. Osjetilo se da se utakmica počinje lomiti i tu je trebalo jako puno strpljenja, jer Norveška svaku brzopletost brzo naplati. I skinuli su nam Norvežani prednost u 40. minuti uzastopnim golovima s distance. Trebala nam je obrana Šege u tim trenucima.

Poveli su Norvežani 17:16, Mamić je dobio drugo isključenje, Bergerud je počeo braniti. Nije izgledalo dobro, no naša fenomenalna obrana dala nam je zraka, dala je kontru Matanoviću i nakon dvije minute makar s igračem manje sve je izgledalo ljepše. Duvnjak je u tim trenucima bio fenomenalan. Digli smo se opet na +2, a dvorana je poludjela. No, Karačić fula još jedan zicer i Norveška se vraća na 19:19.

Bilo je jasno da će to do kraja biti utakmica gol za gol. Norvežani su imali penal za plus 2, Ašanin je obranio Sagosenu. Duvnjak je izjednačio i bili smo živi,a onda je majstor Dule zabio i za novu prednost. Jondal ga je poništio, 20 sekundi do kraja time out, zadnji napad Hrvatske. Duvnjak u blok, produžetak… Opet, u Parizu je bilo 22:22, sada 23:23.

Produžetak – Duvnjak, pa Sagosen, ali Duvnjak bez pomoći u napadu, Sagosen s odmorom u obrani. Opet egal nakon pet minuta. Pa još pet minuta. Stepančić, pa opet Sagosen, pa Bjornssen za vodstvo Norveške. I na kraju Duvnjak iz penala za 26:26. Pa još pet minuta – mlađa Norveška. Šego otvara obranom konačno. Jondal ipak za prednost Norveške. Marić vraća šraubom. Horvat kontra, Šego brani Bjornssenu. Bez gola, puno grešaka, umor. I onda na kraju Musaaaa. Fala Bogu. I Šego obrana. Kraaaaajjjj!!!! (jutarnji.hr)

HRVATSKA – NORVEŠKA 29:28 (23:23 (12:10))
HRVATSKA: Šego, Mandić, Musa, Horvat, Duvnjak, Cindrić, Stepančić

Klupa: Ašanin, Matanović, Šipić, Brozović, Marić, Mamić, Šarac, Hrstić, Karačić

NORVEŠKA: Bergerud, Jøndal, Gullerud, Bjørnsen, Sagosen, O’Sullivan, Reinkind

Klupa: Christensen, Nikolaisen, Øverjordet, Øverby, Johannessen, Tangen, Gulliksen, Blonz