Aktualno Županija

Kreće rekonstrukcija najstarijeg dijela zgrade Doma zdravlja u Ozlju

Uz energetsku obnovu cijeli projekt vrijedan 5,5 milijuna kuna.

Domu zdravlja u Ozlju u ovoj godini prethodi rekonstrukcija središnjeg dijela zgrade, financijska sredstva najvećim dijelom su osigurana iz decentraliziranih sredstava Karlovačke županije, u iznosu od 2 milijuna kuna. A nakon toga slijedi i energetska obnova cjelokupne zgrade u planiranoj vrijednosti 3,4 milijuna kuna.

Ukupna vrijednost aktualnog projekta rekonstrukcije dijela zgrade iznosi oko 2.250.000,00 kuna te će se preostali dio za izgradnju lifta nastojati osigurati prijavom na Javni poziv preko Ministarstva branitelja. Prva faza projekta je odrađena, a radi se o izradi glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole.

– Zahvaljujući Karlovačkoj Županiji koja je prijavila i odradila cijeli projekt KaŽu zdravlje prijavom na Javni poziv „Poboljšanje pristupa PZZ s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini“ raspisan od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Dom zdravlja je realizirao izradu dokumentacije za Rekonstrukciju središnjeg dijela zgrade doma , idejno arhitektonsko rješenje, elaborat i glavni projekt u iznosu od 66.200 kn bez PDV-a, pojašnjava za KAportal ravnateljica Doma zdravlja Ozalj Nada Diković.
U ovoj godini planira se zahvat nadogradnje postojećeg prizemnog dijela zgrade Doma zdravlja, zatim izvedba kata kao konstruktivne cjeline kojom će se izvršiti nadogradnja bez fizičkog ulaska u postojeću građevinsku strukturu prizemlja. Tom rekonstrukcijom će se na prvom katu dobiti površina iznad prizemlja 253 m2 bruto izgrađene površine, a na postojećem dijelu na katu veličine 62 m2 bruto izgrađene površine.

– Na taj način će se proširiti kapaciteti za fizikalnu terapiju, dobiti novi prostor za smještaj ortopana, zubnog RTG-a i ultrazvuka na jednom mjestu, riječ je ujedno o prostorijama za zaštitu od ionizirajućeg zračenja. Nadogradnjom i rekonstrukcijom središnjeg dijela zgrade Doma zdravlja stvorit će se kapaciteti i za novu ordinaciju za male zahvate u dentalnoj medicini, dodatni sanitarni čvor za pacijente i osoblje, garderoba, spojni hodnici te će se osigurati pristupačnost usluga osobama s invaliditetom, koja će se prvenstveno postići ugradnjom lifta.
Svrha ovog projekta, kaže ravnateljica Diković, je planski osigurati bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu dostupnu svim osiguranicima ovog područja te poboljšati uvjete rada za djelatnike ustanove budući se radi o adaptaciji i dogradnji zgrade koji je najstariji, izgrađen davne 1956. godina. (kaportal.hr)