Aktualno Županija

U ovogodišnjoj noći muzeja Zavičajni muzej Ozalj obilježit će i 90 godina svog djelovanja

Organizatori pripremili bogat program.

Ove godine Zavičajni muzej Ozalj u Noći muzeja, 31. siječnja obilježit će 90 godina od početka muzejske djelatnosti u Starom gradu Ozlju, u kojem je danas smješten Zavičajni muzej Ozalj.

Muzejska djelatnost u Starom gradu započela je 1930. godine osnivanjem Zrinsko-Frankopanskog muzeja Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” koji se sastojao od 4 dijela, Zrinsko-Frankopanske povijesne građe, galerije slika domaćih i stranih slikara, hrvatskih grbova i zastava, arhiva s preko 20 000 različitih dokumenata i knjižnice s preko 7000 knjiga. Nakon Drugog svjetskog rata dio predmeta stavljen je na raspolaganje “Društvu prijatelja Ozlja” koje je predmete sačuvalo i od njih započelo stvarati fundus današnjeg Zavičajnog muzeja Ozalj utemeljenog 1971. godine.

Ovogodišnja noć muzeja u Ozlju, osim zabavno edukativnih stručnih vodstva svakih sat vremena kroz galeriju i stalni postav, posjetiteljima nudi i predavanja, i to u 18 sati muzejskog pedagoga Željka Juriše koji će se fokusirati na muzejsku građu koja se čuva u Zavičajnom muzeju Ozalj, a zapravo je u Starom gradu od 1930. godine nadalje vođena kao dio muzejske zbirke Družbe braće hrvatskog zmaja, Društva prijatelja Ozlja i na kraju do danas Zavičajnog muzeja Ozalj.

Sat vremena kasnije, u 19 sati arheolog dr. sc. Miroslav Razum pripremio je predavanje o arheoloških istraživanjima Ozaljske špilje u 2019. godini i prvim rezultatima tih istraživanja. Istraživanja su to koja pokazuju da je Ozaljska špilja izuzetno vrijedan arheološki lokalitet koji potvrđuje kontinuitet života na ozaljskom prostoru od 7000 godina. (kaportal.hr)