Aktualno Županija

I od nas se može nešto naučiti: Turci u Karlovcu vidjeli dobre primjere EU projekata, zanima ih i planirana obnova Cetina

Do Ogulina ipak nisu stigli!

– Vidjeli smo tijekom ovog posjeta, a tako i u Karlovcu, brojne zanimljive projekte koji bi se mogli primjeniti u Turskoj. Dosta nas zanima problem selidbe ljudi sa sela u gradove, i mi želimo raditi na razvitku poljoprivrednog turizma, sela i ruralnih područja, a zanimljiva nam je i provedba projekata uštede energije i energetske obnove. Ovdje smo čuli o zanimljivom projektu obnove stare osmanske utvrde, a bilo je i zanimljivo vidjeti da ovdje živi i radi jedan Turčin, kazao je A. Hakan Atik, voditelj projekta Town Twinning Between Turkey and EU, u sklopu kojeg je bio i današnji sastanak u JU Regionalnoj razvojnoj agenciji Karlovačke županije.

Dio je to studijskog putovanja na kojem se predstavnici EU delegacije iz Turske i turskih općina i gradova u našoj zemlji, najmlađoj članici EU, upoznaju s primjerima dobre prakse koje bi mogli primjeniti kod sebe pa su tako nakon Zagreba, Samobora, Zaprešića, Velike Gorice došli i u Karlovac.

Dva su projekta na području Karlovačke županije već realizirana u suradnji s Turskom, zemljom kandidatkinjom za članstvo u EU – dječje igralište u Smičiklasovoj i Šuma tursko – hrvatskog prijateljstva na Petrovoj Gori, no prostora za nove ima na više područja, od obrazovanja i kulture nadalje.

– Spremamo veliki projekt, dugoročnog je karaktera i još se radi o ideji: Starom gradu Cetinu gdje će 2027. biti obilježeno 500 godina Hrvatskog sabora. To je jedan od najvrijednijih projekata turske kulture, odnosno, utvrda, a sva dokumentacija nalazi se u Istanbulu. Mi ćemo pokušati kroz suradnju s njihovom razvojnom agencijom Ministarstva kulture TIKA razgovarati o tom projektu, vremena imamo da se i oni uključe i da to bude sljedeći projekt s Turskom, rekao je ravnatelj Razvojne agencije Vilko Klasan, koji je gostima i predstavio rad JURA-e na EU projektima.

O onima koji se provode ili su već realizirani na području Karlovca i Ozlja govorili su im predstavnici tih gradova, nakon sastanka posjetili su do sad najpoznatiji karlovački – Aquatiku, a potom će u Ogulin, piše KAportal.

Međutim, kako doznaje OGportal, do Ogulina ipak nisu stigli, iako su se trebali u 14 sati okupiti u Gradskoj knjižnici i čitaonici, te obići Ivaninu kuću bajke i Đulin vrt. Razlog nedolaska su, kako doznajemo, zdravstsveni problemi Turaka koji su kod svih nastali nakon posjete Karlovcu.