Aktualno OG sada Ogulin

In memoriam: Georgije Caribrodski

Sinoć nas je zauvijek napustio Georgije Caribrodski, omiljeni  glazbenik i učitelj, koji je vještine sviranja naučio mnoge Ogulince.

Grad Ogulin dodijelio mu je 2013. godine, povodom Dana grada, priznanje za stvaralački rad, za izuzetan doprinos u odgoju i obrazovanju mnogih naraštaja glazbenika u Gradu Ogulinu i Karlovačkoj županiji.

Rođen je 07.03.1937. godine u Bugarskoj, u Gradu Caribrodu (danas Dimitrovgrad), gdje je završio klasičnu gimnaziju, dok je glazbenu školu završio je u Beogradu, a Pedagošku akademiju u Zagrebu.

Pedagoški rad započeo je 1964. godine u Ogulinu, posvetivši se odgoju i obrazovanju mladih kao nastavnik glazbene kulture, te kao nastavnik harmonike, gitare i tambure u Glazbenoj školi O.Š. „Ivane Brlić Mažuranić“ u Ogulinu.

Njegov rad vezan je za ostvarenje ideje da se u našem gradu osnuje glazbena škola. Bilo je to davne 1968./69. školske godine, kada se krenulo sa organiziranim podučavanjem mladih Ogulina u sviranju instrumenata: klavira, harmonike i gitare, zahvaljujući mjesnoj zajednici Prapuće od koje je Glazbena škola Ogulin dobila na korištenje cijelu garnituru tamburaških instrumenata.

U tijeku svog četrdesetdevetogodišnjeg pedagoškog rada odgojio je niz generacija ogulinskih glazbenika, te u svoje slobodno vrijeme pokrenuo mnogobrojne tamburaške sekcije u kulturno umjetničkim društvima ogulinskog kraja i Karlovačke županije.

Suradnja sa KUD-om „Klek“ trajala je dugo. Zapažena je bila  i njegova  suradnja s KUD-om „Oštarije“, KUD-om „Sv. Juraj“ Zagorje Ogulinsko, KUD-om „Tounjčica“ iz Tounja, KUD-om „Frankopan“ iz Bosiljeva,  te Udrugom „Krijesnica“ iz Lukovdola i Društvom Naša djeca iz Josipdola.

U svom radu postizao je brojne uspjehe sudjelujući na brojnim smotrama, festivalima i ljetnim školama. Zajedno s KUD-om Klek na Festivalu mladih u Pazinu tamburaški orkestaru osvojio je 1. mjesto. Za svoj rad je dobio i mnoge zahvalnice, diplome i priznanja.

Zahvalnica njegovih učenika iz 2008. godine mu je, kazao je,  najdraža, kada su mu upriličili koncert svih njegovih grupa u Restoranu Sabljaci i zahvalili svome profesoru – prijatelju povodom 40 godina nesebičnog rada i zalaganja u glazbenom obrazovanju mladih grada Ogulina.

Drage su mu i diplome Hrvatskog sabora kulture za 15 i 20 godina rada, diploma Hrvatskog tamburaškog saveza, priznanja KUD-a „Klek“ Ogulin, KUD-a „SV. Juraj“ Zagorje Ogulinsko, te priznanje Općine Josipdol.

Posljednji ispraćaj Georgija Caribrodskog bit će sutra, u subotu, u 14 sati, na gradskom groblju Sv. Jakova.