NAJAVILI OTPUŠTANJA Revoz u Novom Mestu smanjuje proizvodnju ali i broj radnika – u njemu rade brojni Karlovčani i ljudi iz okolice

Renaultova tvornica Revoz u slovenskom Novom Mestu u kojoj među tri tisuće radnika ima i brojnih Karlovčana te stanovnika okolnih mjesta s ove strane granice, treću godinu zaredom će smanjiti proizvodnju, piše Poslovni Dnevnik.

Kako navodi, Revoz je 2018. godinu završio s gotovo 209.000 vozila, prošle godine proizvedeno je 199.146, a prema najavi Revoza, ovogodišnja će proizvodnja biti manja za još oko 10.000, te će iznositi 189.000 vozila. Prihodi kompanije također će padati, a Revoz je prije dvije godine dosegao 1,78 milijardi eura od prodaje. Međutim, smanjenje proizvodnje pratit će otpuštanja, navode slovenski mediji.

Prema najavama, do kraja travnja smanjiti će broj zaposlenika za 250. To će se postići uglavnom kroz spontane odlaske stranih radnika, koji će nakon godinu dana rada u Sloveniji dobiti slobodan pristup slovenskom tržištu rada. Troškovi rada u Revozu smanjit će se i otpuštanjem agencijskih radnika kojima neće obnoviti ugovore, također će potaknuti zaposlenike koji su zaposleni na puno radno vrijeme na odlazak u mirovinu te neće produžavati ugovore na određeno vrijeme.

Revoz je službeno pokrenuo proizvodnju novog Renaultovog modela Clio 5 u srpnju prošle godine. Postavljanje proizvodne linije za novi model francusku kompaniju stajalo je 90 milijuna eura, čemu je slovenska vlada pridonijela poticajima od 6 milijuna eura. (KAportal.hr)

Facebook Comments