Aktualno Županija

Poljoprivrednik potjerao inspekciju koja mu je došla pregledati koze

Prijavili ga sudu, a on mu odrezao čak 22.000 kuna kazne.

Poljoprivredniku iz Vojnića koji se bavi uzgojem koza Prekršajni sud odrezao je kaznu od čak 22.000 kuna zbog nekoliko utvrđenih nepravilnosti. On, kaže se u presudi, 9. srpnja prošle godine kao fizička osoba nije dozvolio nadležnoj veterinarskoj inspekciji Državnog inspektorata obavljanje inspekcijskog nadzora, odnosno ulazak u ograđeni dio s kozama kao i pregled dokumentacije, zbog čega inspektori nisu mogli obaviti svoj posao.

Samim time nije im dozvolio uzorkovanje krvi koza i pretraživanje na brucelozu ovaca i koza sukladno programu Ministarstva poljoprivrede. Na njegovom stadu, inače, u posljednje četiri godine nijednom nisu provedene mjere za otkrivanje nametničkih bolesti.

Inspektori su zamijetili da u stadu od oko 100 životinja većina njih nije imala ušne markice, posljednje označavanje vršeno je još 2014. godine, te od tada nije prijavljen nijjedan promet stokom, klanje, uginuće ili premještanje životinja.

Optužni prijedlog sudu je podnio Državni inspektorat – Veterinarska inspekcija Karlovac, no, okrivljeni je odbio primiti sve i jedan poziv za suđenje koje mu je sud pokušao dostaviti, pa mu se sudilo u odsutnosti, na temelju iskaza i dokumentacije pribavljene od ovlaštenog inspektora. (kaportal.hr)