Aktualno OG sada Ogulin

Aktualac i danas prekršio Poslovnik-trajao više od dva sata

Na današnjem Aktualnom satu, nakon pročitanih odgovora na ranije postavljena vijećnička pitanja, postavljeno je niz novih, a Aktualac, koji bi po Poslovniku trebao trajati 45 minuta, prilično se odužio i opet potrajao više od dva sata!

Pitanja je otvorio Tomislav Lipošćak (HDZ), koji se osvrnuo na likvidaciju Poduzetničke zone, zatraživši analizu na temelju koje je odluka donesena, te upitao  jesu li utvrđene nepravilnosti u radu gradske uprave.

“O troškovima zone već smo govorili, a trenutno je u izradi i prometna studija koja će biti podloga za izmjenu urbanističkog plana. Sve se to radi u gradskoj upravi, kao i poslovi na proširenju zone, pa posljedice ukidanja tvrtke neće biti. Sjetimo se kako je i zašto tvrtka osnovana, a 800 tisuća kuna godišnjeg troška nije nam potrebno”-odgovorio je gradonačelnik Dalibor Domitrović.

Uslijedilo je nekoliko replika na relaciji Lipošćak-Domitrović, upadanja u riječ drugih vijećnika, pa je čak zbog neprimjerenog riječnika upućena opomena vijećniku Zlatku Mrvošu. (SDP).

Siniša Ljubojević (DSS) utvrdio je kako se vijećnicima neda da iznesu mišljenja, na što je Marinko Herman (SDP) konstatirao da se i mimo Poslovnika toleriraju rasprave, jer se želi svima omogućiti da kažu što misle.

Milan Sabljak (HDZ) zatražio je detaljno izvješće o projektu Sodol i Poduzetničkoj zoni, a Neven Vujnović  (SDSS) upitao je kad će početi radovi na gradnji mrtvačnice u Drežnici i hoće li zimska služba odrađivati čišćenje snijega. Gradonačelnik Domitrović odgovorio je potvrdno, a vjeruje da gradnja mrtvačnice početi vrlo brzo, najkasnije u svibnju.

Hrvoje Magdić (HDZ) zanimao se zašto nema računa za komunalnu naknadu, te što je sa asfaliranjem ceste i javnom rasvjetom u ulici Bukovica. Oko 65oo rješenja i računa je u pripremi, rečeno je u odgovoru, a upravo danas otvorit će se ponude za postavljanje led rasvjete u Ogulinu, pa tako i na Bukovici.

Nikola Požega (SDP) osvrnuo se na raskrižje kod Lidla, gdje postojeća regulacija prometa postaje sve opasnija.

“Naši zahtjevi prema Županijskoj upravi za ceste uglavnom se ne rješavaju”-konstatirao je gradonačelnik Domitrović, dodajući da je o tome nadležne upozorio u nekoliko navrata, ali bez rezultata.

Siniša Ljubojević (DSS) predložio je donošenje konkretnog akta i odluke o ukapanju na grobljima, te upitao je li se kod zadnjeg zapošljavanja vodilo računa o zakonskoj odredbi o pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Ivica Porubić (HDZ)osvrnuo se na nerazvrstane prometnice u Mjesnom odboru Žegar koje su prilično uništene, a Zlatko Mrvoš (SDP) progovorio je o retenciji i kaznenim prijavama u gradskim tvrtkama.

“Izbačen sam iz tog procesa, nikakve informacije o retenciji ne dobivam, ljudi iz Hrvatskih voda me u kafićima čekaju, jer očito imaju zabranu dolaska u gradsku upravu, a sve što saznam je iz medija”-odgovorio je gradonačelnik Domitrović, koji je nakon dugo vremena nedavno pozvan na sastanak u županiju, koji je vodila zamjenica župana. Projekt bi trebao biti gotov do 2023. ali je u vrlo niskoj fazi, naglasio je, pa  “ogulinski model” baš i  nije za pohvalu. O kaznenim prijavama mogu reći da su podignute u Pučkom otvorenom učilištu, Stambeno komunalnom gospodarstvu  i Vodovodu i kanalizaciji, a kad se sve sabere radi se o milijunskim iznosima”-odgovorio je gradonačelnik Domitrović.

Momir Jakšić (SDP) upozorio je na onečišćenja u Salopek i Sabljak selu, o čemu je već  pisao OGportal, te na ignoriranje Ogulina od strane župana Damira Jelića koji ne dolazi u Ogulin i šalje nam svoje izaslanike. Naveo je nekoliko primjera, od sastanaka u ogulinskoj bolnici, do slikanja kod Molinarijevog mosta i otvaranju radova na retenciji, na koje gradonačenik Domitrović  nije pozvan. Ali jest saborski zastupnik Tomislav Lipošćak.

Zašto ga se ignorira Domitrović nije htio nagađati, a pitanje onečišćenja moramo riješiti, građani to više ne mogu trpiti.

“Nitko iz županije i od inspekcijskih službi to nije učinio, pa će grad naručiti snimanje i tome se posvetiti “-odgovorio je Domitrović.

Na upit Jurice Pribanića (SDP) o prozivkama da ne pomaže udruzi  Šapa iz Skradnika, pojasnio je zakonske odredbe, ali i čitav niz “podudarnosti” u cijeloj priči i “brigu” za udrugu koja  također posluje nezakonito. Inače, grad Ogulin za 18 zbrinutih pasa plaća azilu 26 tisuća kuna mjesečno, odnosno više od 300 tisuća kuna godišnje.

Vijećnička pitanja zaključio je Filip Šehović (SDP) sa dva “zelena” pitanja. Zanimao se postoji li doista stroj koji može sortirati miješani otpad na sirovine, te kad će građani dobiti spremnike za miješani otpad.