Aktualno Županija

Karlovačka županija i Hrvatske vode planiraju izgraditi javni sustav navodnjavanja za poljoprivrednike

Ispituju postoji li interes

Karlovačka županija u suradnji s Hrvatskim vodama planira pokrenuti projekt izgradnje javnih sustava navodnjavanja.

– Javni sustavi navodnjavanja podrazumijevaju sustave do poljoprivrednih parcela, te su isti u vlasništvu županije. Krajnji korisnici sustava -poljoprivredna gospodarstva sudjeluju u troškovima rada i održavanja sustava putem naknade za navodnjavanje tako da se plaćaju fiksni troškovi godišnje po površini, ali i varijabilni dio po količini utrošene vode, kažu u Karlovačkoj županiji.

Kako bi se uopće doznalo postoji li interes poljoprivrednika za ovakvim sustavom, Karlovačka županija ih poziva da se jave najkasnije do kraja mjeseca, odnosno 31. ožujka.
– Uključivanjem u projekt navodnjavanja dobivate mogućnost izgradnje potrebne infrastrukture za navodnjavanje do svoje poljoprivredne parcele i priliku za uspješniju proizvodnju, a iskaz interesa po ovome Pozivu preduvjet je za pripremu projekta navodnjavanja na vašem području. Detaljnije informacije o projekt možete potražiti ovdje.

Nakon utvrđivanja interesa, Karlovačka županija će definirati potencijalne lokacije za izgradnju javnih sustava navodnjavanja, a koje udovoljavaju određenim kriterijima – da je površina lokacije veća od 50 ha (potvrdom krajnjih korisnika mora se potvrditi iskazani interes na minimum 70% poljoprivrednih površina unutar obuhvata svakog pojedinog sustava javnog navodnjavanja), pogodno tlo, te lako dostupna i kvalitetna voda. (kaportal.hr)