Aktualno Županija

Šetače po Korani iznenadile posječene vrbe na Foginovom

Iz Zelenila objasnili zašto su to morali napraviti – uskoro sadnja novih

Mnoge šetače po Korani proteklog vikenda iznenadilo je to što stare vrbe na Foginovom kupalištu uklonjene, no karlovačko gradsko poduzeće Zelenilo danas je objasnilo zbog čega su to morali napraviti.

– U dogovoru sa Gradom Karlovcem tvrtka Zelenilo pristupila je uklanjanju tri vrbe na Foginovom kupalištu (od toga dvije su uklonjene, a treća će biti uklonjena kada se prosuši teren i omogući pristup stablu), a kako bi se otklonila opasnost za građane koji borave na Foginovom kupalištu. Navedene vrbe nalaze se na samom kupalištu, kažu u Zelenilu.

Navode da je još tijekom svibnja prošle godine izvršeno je orezivanje i uklanjanje suhih grana iz krošanja vrba i drugih stabala na Foginovom kupalištu. Krajem ljeta 2019. godine uslijed jakog vjetra došlo je do loma velikih ogranaka stabala što je pospješilo daljnje propadanje i truljenje vrba. Gljive su uznapredovale i statika je bila značajno narušena.
Stabla su detaljno pregledana vizualnom metodom te je uočeno značajno pogoršanje zdravstvenog stanja samog debla i grana krošnje u odnosu na 2019. godinu.

– Kako bi zamijenili uklonjene vrbe u planu nam je tijekom ožujka 2020. godine zasaditi četiri nove vrbe kako bi se popunio drvored na Foginovom kupalištu. Treba reći kako mlade vrbe koje su proteklih godina posađene na Foginovom kupalištu dobro napreduju i stvaraju dovoljno hladovine za kupače. Isto tako smatramo da će i mlade vrbe koje ćemo zasaditi dobro napredovati, dodaju u Zelenilu. (kaportal.hr)