Aktualno OG sada Ogulin

Nizom aktivnosti obilježit će se 56. rođendan ogulinskog HGSS-a

Ovih dana slavi se 70. obljetnica od osnutka Hrvatske gorske službe spašavanja u Hrvatskoj, ali ove godine HGSS Stanica Ogulin slavi i svoj 56 rođendan. Tim povodom otvorit će svoja vrata za posjetitelje koji žele više saznati o njima i njihovom djelovanju. Podsjećamo, članovi ogulinske Stanice za svoj su rad dobili čitav niz priznanja i vrijednih nagrada, što je u najmanju ruku odličan pokazatelj njihovog predanog truda i rada.

“Dođite i posjetite nas. Pogledajte iz prve ruke kakvom se opremom koristimo, pogledajte naše prostorije, pitajte i dobite odgovore iz prve ruke”- poručuju članovi HGSS-a Ogulin. Dan otvorenih vrata ogulinske stanice HGSS-a bit će upriličen u subotu, 7. ožujka, u vremenu od 09:00 – 16:00 sati. Kako doznajemo, istog dana ogulinski gorski spašavatelji upriličit će i pokaznu vježbu iznad kanjona rijeke Dobre, točnije iznad Đulinog ponora, s početkom u 11:00 sati.

U program obilježavanja će se uključiti i Zavičajni muzej Ogulin. Njihova vrata će u subotu, u vremenu od 11.00 do 13.00 sati, biti otvorena kako bi svi gosti ogulinskih HGSS-ovaca i zainteresirani građani, uz stručno vodstvo djelatnika i gostujućeg domaćina Borislava Aleraja, mogli pogledati Alpinističku zbirku i druge zanimljivosti ogulinskog Zavičajnog muzeja.

Članovi Stanice Ogulin izvest će zanimljivu i poučnu vježbu spašavanja iz 40 metara dubokog kanjona „Đulin ponor“, koju se može izravno promatrati s mosta nad ponorom. Nakon vježbe planirana je tura alpinističkom zbirkom Zavičajnog muzeja, koju će voditi jedan od najstarijih članova Službe i jedan od osnivača muzeja, Borislav Aleraj-Akac, interno poznat kao „Biblija HGSS-a“.

Na Danima otvorenih vrata, posjetitelji će moći upoznati spašavatelje i cijeli dan razgledavati zimsku i ljetnu opremu poput skija, nosila za stijensko, zimsko i speleo spašavanje, terenskih vozila ili motornih saonica te komunikacijsku i logističku opremu koja se koristi u akcijama.