Aktualno OG sada Ogulin

Izjave Tomislava Lipošćaka u emisiji “Oči u oči” izazvale oštru reakciju gradonačelnika Domitrovića

Gradonačelnik Dalibor Domitrović demantira izjave saborskog zastupnika Tomislava Lipošćaka

“U nedjelju 08.03.2020. na Radio Ogulinu emitirana je emisija „Oči u oči“ u kojoj je gost bio Saborski zastupnik, gradski vijećnik i predsjednik GO HDZ Ogulin Tomislav Lipošćak. U drugom dijelu emisije obrađene su teme: izgradnja novog dječjeg vrtića, ukidanje trgovačkog društva Poduzetnička zona, te suradnja sa županijom i županom. U ovom dijelu intervjua gospodin Lipošćak je iznio čitav niz netočnih podataka, stoga smatram obvezujuće i svrsishodno da ih ispravim kako bi građani znali pravu istinu i točne podatke, te vas stoga molim da objavite ovo priopćenje, s obzirom da su i na OGportalu prenijete njegove izjave”- navodi se u priopćenju koje smo dobili iz ureda gradonačelnika Dalibora Domitrovića, a u kojem dalje stoji:

U svom izlaganju g. Lipošćak, vezano za projekt gradnje dječjeg vrtića, navodi slijedeće netočne tvrdnje:

• ukupna vrijednost projekta je 9 milijuna kuna,
• ova Vlada i Ministarstvo poljoprivrede izradilo je Program ruralnog razvoja RH,
• to su demografske mjere ove Vlade,
• dječji vrtić je zajednički projekt Vlade RH, Programa ruralnog razvoja i JLS,
• ova Vlada je u Karlovcu darovala zemljište.

Prije svega, procijenjena vrijednost ovog projekta iznosi nešto više od 15 milijuna kuna. Konačni iznos će se znati nakon provedenih postupaka javne nabave.

Program ruralnog razvoja RH je Europska komisija usvojila 26.05.2015. godine. Izrađivali su ga, kako se navodi na stranicama Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, djelatnici spomenute agencije zajedno s djelatnicima Ministarstva poljoprivrede i konzultantima u razdoblju od 2013. do 2014. godine, u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, a ova Vlada ga tehnički provodi.

Demografske mjere ove Vlade su nešto sasvim drugo, a ovaj mjera je čista tehnička provedba od prije usvojenog Programa ruralnog razvoja kojeg je izradila Vlada Zorana Milanovića.

Ovaj projekt je isključivo potreba i inicijativa Grada Ogulina na čelu sa sadašnjom izvršnom vlašću pri čemu je Grad osigurao 8 milijuna kuna, a ostatak od 7,5 milijuna kuna će biti isplaćen iz Europskih fondova iz Programa ruralnog razvoja na koji je projekt prijavljen od strane Grada. Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je provedbeno tijelo Programa ruralnog razvoja i ne može biti partner na projektu. Vlada RH ne provodi lokalne projekte, za to su nadležni čelnici gradova i općina.

Zemljište za gradnju Dječjeg vrtića je Grad Ogulin zatražio od Ministarstva državne imovine temeljem Zakona o upravljanju državnom imovinom, članka 45, stavka 3, podstavka 3. Nakon što je Grad proveo zakonom propisanu proceduru, nakon izvršene procjene i izrade potrebne dokumentacije, Vlada je donijela jedinu moguću zakonsku odluku o raspolaganju zemljištem za gradnju dječjeg vrtića, svaka druga odluka bila bi protuzakonita. Sva dokumentacija je, u iznimno kratkom roku, izrađena u ovom mandatu, ništa po pitanju ovog projekta nismo naslijedili od bivše gradske vlasti.

Iz navedenog dolazim do zaključka da je posrijedi nepoznavanje činjenica ili pokušaj prikupljanja političkih poena.

Poštovani g. Lipošćak, ako je posrijedi prvo, pokušajte pronaći stručni savjet, a ako je posrijedi pokušaj prikupljanja političkih poena, molim Vas da to ne radite na način da obmanjujete građane neistinama, te da ne vrijeđate vrijedne ljude koji rade na projektu.

Što se tiče trgovačkog društva Poduzetnička zona g. Lipošćak navodi da sam baratao različitim iznosima troškova društva Poduzetnička zona.

Da, točno je, postoje dva iznosa i oba su dostupna i provjerljiva u Proračunu Grada Ogulina koji je javno dostupan na internet stranici Grada. Jedan iznos je 800.000 kuna na godišnjoj razini i odnosi se na materijalne troškove društva, a drugi je 350.000 kuna i odnosi se na održavanje vojarne Poredice, što ukupno iznosi 1.150.000 kuna na godišnjoj razini. Gašenjem trgovačkog društva Poduzetnička zona poslove će i dalje, kao do sada, obavljati djelatnici gradske uprave, na koje će se preraspodijelit i preostali mali obim poslova koje je obavljalo društvo.

Ovo sam ponavljao već nekoliko puta i smatram da je svakome tko poznaje osnove elementarne matematike i osnovne postulate ekonomije dovoljna analiza.

Na račun ostvarenih ušteda u Gradskoj upravi će biti zaposlena tri nova djelatnika, a ne 20 kako navodi g. Lipošćak, a bruto troškovi osobnog dohotka ovih zaposlenika će iznositi oko 350.000 kuna, što je bitno manje od iznosa koliko je Grad plaćao društvo Poduzetnička zona, pa će se ušteda moći reinvestirati u razvojne projekte. Novozaposleni djelatnici radit će na poslovima provedbe novih projekata kojih će samo u ovoj godini biti započeto u vrijednosti preko 100 milijuna kuna.

Što se tiče zaposlenika u društvu Poduzetnička zona, nije istina da su dobili otkaz. Oni i dalje rade i radit će sve dok društvo ne bude likvidirano. Međutim, indikativno je da se nitko od njih nije javio na natječaje za zaposlenje koje je Grad nedavno raspisao pa je upitno žele li uopće raditi u gradskoj upravi. Grad ne može „preuzeti“ zaposlenike u gradsku upravu, nego se oni moraju javiti na natječaj kao i svi drugi građani i proći proceduru primanja u službu kao i svi drugi kandidati.

Što se tiče navoda da županu nisam dozvolio da govori na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća, niže dostavljam preslike poruka razmijenjenih prije sporne sjednice s voditeljem protokola župana, a građanima ostavljam da sami izvedu zaključak.

S poštovanjem, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović”.

A  poruke s mobitela izgledaju ovako:

Postovani gradonacelnice nisam uspio dobit zupana na telefon ali mislim da jos promislite o mogucnosti da prezentacija slikom prati tijek govora zupana. Kako je on osobno inzistirao na prezentaciji i osobno je pripremao cijenim da to nece dobro prihvatiti. Osobno mislim da to nimalo nece narusiti tijek i program sjednice vec dati informacijsku vidljivost svim nazocnim. Moram priznati da tijekom mog gotovo 25 godisnjeg rada u zupanijskom protokolu nisam nikada nikome branio niti dozivio slicne zabrane da govori ili stogod prikazuje, bez obzira na ikakve razlicitosti ili suprotstavlnena misljenja. Stoga mislim i dobronamjerno sugeriram da bi svoj stav oko toga trebali promijeniti.

Bernardo,
nikome nikada nisam ništa branio niti iskazujem suprotstavljena mišljenja. Samo ljudski zamoljavam da mi ne radite lakrdiju iz MOJE svečane sjednice. Župan kao i gradonačelnik Karlovca će biti pozvani da se obrate prisutnima i kroz obraćanje mogu pričati o čemu žele. Ovo je moja svečana sjednica i sjednica mojeg grada i građana te želim da takva i bude. Kako ja sam ne radim prezentaciju i od svečane sjednice radnu, zamoljavam i Vas da to niti vi ne radite. I dalje sam otvoren za radnu prezentaciju bilo kad i bilo gdje u mojoj organizaciji.
Srdačan pozdrav
Dalibor