Aktualno Županija

U Karlovačkoj županiji 60 osoba pod nadzorom zbog koronavirusa

Nema zaraženih niti hospitaliziranih, no potreban je oprez

– Imamo dvije krajnosti trenutno u županiji: s jedne strane neki već stvaraju malu paniku, a nema potrebe za tim, drugi su potpuno nezainteresirani. To je jedna specifična gripa, nema potrebe za panikom, ali da se mora podići svijest u našoj županiji – to je sigurno, poručio je župan Damir Jelić nakon sastanka Stožera civilne zaštite na kojem se raspravljalo o situaciji s koronavirusom.

U Karlovačkoj županiji do sad ni kod koga nije izoliran koronavirus, nitko nije obolio, ali pod nadzorom je 60 osoba koje su bile u zaraženim područjima.

– Ukoliko bi se kod tih osoba pojavila sumnja na neki od simptoma koji bi upućivali na zarazu koronavirusom: kašalj, povišena temperatura, otežano disanje, a došla je iz zaraženog područja, komuniciralo bi se sa Zavodom za hitnu medicinu, prevezlo ju u Opću bolnicu Karlovac, gdje je izolacija za takve osobe. Uzeo bi im se uzorak za analizu i nakon nalaza bi se dalje po njemu postupalo. Sva sreća, do sada smo u bolnici imali 7 takvih osoba kod koje je bila sumnja da bi se moglo raditi o koronavirusom i svi su nalazi bili negativni. Takve osobe se otpušta iz bolnice i dalje su 14 dana pod nadzorom; negativan nalaz ne znači da i dalje ne trebaju biti pod nadzorom, opisala je dr. Biserka Hranilović iz Zavoda za javno zdravstvo, napomenuvši da se provode sve mjere – od edukacije stanovništva nadalje.
Od 60 osoba, koje su s današnjim danom pod nadzorom, većina su vozači koji su zbog posla višekratno bili u zaraženim područjima. Četiri osobe iz Žakanja, koje su bile u kontaktu s oboljelim iz Doma zdravlja Metlika, su u samoizolaciji, javljaju se institucijama u Sloveniji, ali i svakodnevno županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Situaciju u Karlovačkoj županiji svakodnevno prati uži Stožer civilne zaštite, potrebna oprema je dostatna, dva vozila Hitne pomoći potpuno prilagođena za sadašnje uvjete, te osigurana dva prostora za eventualnu karantenu.

– Imamo plan i za daljnje korake, ali se nadam da neće doći do potrebe za oslobađanjem male zgrade karlovačke Bolnice. Puno radimo na edukaciji, Crveni križ je obišao 2.356 različitih subjekata, a intenzivirat ćemo aktivnosti prema obiteljskim liječnicima i općinama; stožeri gradova, odnosno, bivših zajednica općina, njih 5, najavio je Jelić.

Trenutno je jedna velika manifestacija zabranjena, Pozdrav proljeću u Karlovcu jer bi okupio gotovo tisuću ljudi, među kojima starije osobe i djecu vrtićke dobi, dok se o proslavi sv. Josipa još odlučuje. (kaportal.hr)