Aktualno Županija

Autobus vraćen s granice, vlakovi ne voze u Sloveniju

KORONAVIRUS U Karlovačkoj županiji i dalje bez oboljelih, za dvije osobe u bolnici čekaju se nalazi

– U Karlovačkoj županiji do sada nema niti jednog slučaja osobe pozitivne na koronavirus. Što se tiče sumnji, jučer su uzeta četiri uzorka u OB Karlovac, tri su negativna, a jedan nalaz se očekuje tijekom jutra. Danas je zaprimljena jedna osoba pa ćemo, ako ne bude prevelika gužva u KB Fran Mihaljević, tijekom dana znati i taj nalaz. Od jučer su neke države, a i područje Bele Krajine, u kategoriji područja s visokim rizikom prijenosa zarazne bolesti koronavirusom i sve osobe koje dolaze iz tog područja stavljaju se 14 dana pod zdravstveni nadzor. Zato se znatno intenzivirao broj zdravstvenih nadzora, pogotovo od jutros. Koliko je trenutno osoba pod nadzrom ne mogu reći jer svaka osoba koja je prešla granicu mora se javiti nadležnom epidemiologu i biti 14 dana pod nadzorom, kazala je dr. Biserka Hranilović iz Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije na jutrošnjoj pressici.

Pojasnila je da svi hrvatski državljani, koji u Hrvatsku dolaze iz kritičnih područja, pri ulasku u zemlju moraju u 14-dnevnu samoizolaciju, dok strani mogu iz zemlje izaći i prije. Svima je preporučeno da provode propisane mjere kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze, a to znači smanjiti neposredni kontakt s drugima, ako smo bolesni – ne izlazimo iz domova, te redovito prati ruke.

– Stožer svakodnevno izvještava kako bi građani dobili pravovremne informacije. Oboljenja od koronavirusa do sada nismo imali i možemo smiriti građane da ne bi bilo panike i da se ne bi širile lažne informacije, napomenula je Hranilović.
Načelnik Stožera Josip Ribar podsjetio je da su od jučer zabranjena javna okupljanja, ugostiteljskim objektima je naloženo da se pridržavaju mjera zaštite, a prijevoznike upoznato s odlukom o postupanju prema onima koji su do sada svakodnevno odlazili u Belu Krajinu, te dogovoreno s HŽ-om da vlakovi koji su do sad vozili do Slovenije, voze samo do Bubnjaraca.

– Jer da idu u Metliku, kao što su išli, po povratku bi morali u samoizolaciju. Kontaktirane su prijevozničke tvrtke koje voze radnike u Sloveniju i jedan autobus jutros je vraćen natrag i radnici su ostali u Hrvatskoj. Da su otišli tamo, kada bi se vraćali, morali bi 14 dana u samoizolaciju, ispričao je Ribar.
Odgovarajući na pitanja o mjestima gdje se okuplja puno ljudi, trgovinama i crkvama, rekao je da nemaju ovlasti to regulirati, ali su sugerirali stožerima gradova koji mogu regulirati radno vrijeme kafića i sl.

– Ako će biti situacija takva, ići ćemo i prema uputama da se zabrane vjerske manifestacije. Svi se samo moraju pridržavati mjera i mislim da se pridržavaju. Zabrana škola za sada nema; postupamo prema odlukama Nacionalnog stožer; zabrana slijedi kada se pojavi transmisija virusa, svi dosadašnji slučajevi bili su izvana. Tržnice i trgovine će biti zadnje zatvorene, s tim da se, u kranjoj mjeri, ostavljaju dežurne, izjavio je Ribar.

Stožer se priprema i za sve eventualne drugačije situacije nego što je sadašnja pa i već broj potreba za karantenom. Sada su osigurani dovoljni kapaciteti. (kaportal.hr)