Aktualno OG sada Ogulin

Evo kako će se od 16. ožujka u školama odvijati nastava na daljinu

Donosimo vam na jednom mjestu sve najbitnije informacije o načinu održavanja nastave na daljinu koje i za naše osnovnoškolce i srednjoškolce kreće u ponedjeljak 16. ožujka. Slijede uputstva, informacije i opisi potrebnih postupaka koje smo prikupili sa mrežnih stranica ogulinskih škola.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je 11. ožujka 2020. godine sve Škole na pripremne aktivnosti vezane uz organizaciju nastave na daljinu uz pomoć informacijsko – komunikacijske tehnologije. Sve osnovne i srednje škole trebaju do ponedjeljka do 12;00 sati uspostaviti komunikacijske kanale i podijeliti opremu učenicima sukladno Uputi.

Temeljem dopisa Ministarstva od 13. ožujka 2020. godine u svim osnovnim i srednjim školama neće se održavati nastava od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. godine već će krenuti izvođenje nastave na daljinu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja organizirat će u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom na trećem programu nastavu za učenike razredne nastave prema kurikulumima i nastavnim programima svaki dan u slijedećim terminima u programu pod nazivom „Škola na Trećem“. Raspored programa pogledajte OVDJE.

Raspored za ponedjeljak 16.03.2020.

 

Prvi dan emitiranja nastave na daljinu preko HRT3 pod nazivom „Škola na Trećem“ bit će u ponedjeljak, 16. ožujka 2020. godine.

Za učenike predmetne nastave osnovnih škola i učenike srednjih škola svaki dan će biti definiran raspored i pripremljeni sadržaji za online nastavu za osnovni paket predmeta od 4-5 sati na dan. Sadržaj će uključivati video snimku predavanja, kao i dodatne radne materijale. Dodatno se potiču svi predmetni nastavnici da, osim ovog osnovnog paketa pripremaju vlastite sadržaje ili organiziraju suradnju u svojim virtualnim razredima. Također, predmetni nastavnici čiji predmeti nisu pokriveni osnovnim paketom mogu organizirati nastavu u 5., odnosno 6. satu u danu.
Dodatno, sportska televizija će emitirati nastavne sadržaje za predmetnu nastavu u razdoblju od 8:00 – 14;00 sati.

Nastava će se održavati od 3 do 5 školskih sati prema rasporedu koji će se objavljivati na stranicama MZO-a, Škole za život i stranicama Carneta te će škole i na svojim mrežnim stranicama prenositi iste informacije.

Stoga Vas molimo da pratite mrežne stranice Škole.

Razrednici će svaki dan podsjetiti učenike na dnevni raspored u „virtualnim“ razredima od 5. – 8. razreda u osnovnim školama i uputiti ih na sadržaje potrebne za ostvarivanje nastave taj dan. Predmetni nastavnici trebaju davati i upute vezano uz korištenje materijala u udžbenicima te samostalnog rada učenika. Učenici će dobivati i jasne domaće zadaće kako bi se mogao pratiti njihov rad.

Prisutnost učenika na nastavi prati se uz njihove aktivnosti u „virtualnom“ razredu.

Učitelji će kontinuirano dati povratne informacije učenicima različitim metodama vrednovanja kao što su učenje i vrednovanje za učenje, a vrednovanje naučenog za sada nije obvezno. Potpora predmetnim nastavnicima pružat će se u odgovarajućim predmetnim „virtualnim“ učionicama na Loomenu u kojima se provode redovite edukacije za Školu za život.

Škola će osigurati prihvat učenika razredne nastave koje roditelji nisu u mogućnosti ostaviti pod nadzorom kod kuće. Učenici u školi također trebaju pratiti nastavu na programu HRT3. Dakle, za njih neće biti organizirana nastava nego će pratiti obrazovni program na televiziji ili će sudjelovati na nastavi na daljinu uz praćenje učitelja.

Učenici koji koriste uslugu pomoćnika u nastavi mogu je nastaviti koristiti u školi ako učenik dolazi u školu ili kod kuće ako učenik ostaje kod kuće. Međutim, u ovom drugom slučaju potrebna je suglasnost roditelja i pomoćnika. Uslugu je moguće koristiti i vremenskom opsegu koji je potreban za praćenje nastave na daljinu, najviše koliko je učenik koristio uslugu pomoćnika u nastavi u školi.

Učenici Osnovne glazbene škole pri Osnovnoj školi Ivane Brlić – Mažuranić Ogulin započet će s online nastavom od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. godine prema dogovoru sa svojim učiteljem koji će ih kontaktirati i upoznati s održavanjem nastave na daljinu.

U Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana te u Obrtničkoj i tehničkoj školi Ogulin također je sve spremno za održavanje škole na daljinu, a komunikacija između škola i učenika je nešto lakša zbog uzrasta učenika. Kako saznajemo sa web stranica ovih srednjih škola “Profesori će komunicirati s učenicima putem programa Teams (Ofice365) u kojem su oformljeni razredi, ali i pomoću grupnih razrednih aliasa (mailova). Ministarstvo znanosti i obrazovanja priprema sadržaje za online nastavu o kojima ćemo učenike pravovremeno obavijestiti. Sve bitne informacije učenici će dobivati od svojih razrednika koji su već kreirali komunikacijske grupe s učenicima, a važne informacije objavljivat ćemo pravovremeno na web i facebook stranici škole.”

Slijedeće obavijesti bit će dostupne nakon sutrašnjeg sastanka s ravnateljima škola i ministricom znanosti i obrazovanja poslije 14;00 sati.

Web stranice ogulinskih osnovnih i srednjih škola donosimo u nastavku:

Prva osnovna škola Ogulin

Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić Ogulin

Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana Ogulin

Obrtnička i tehnička škola Ogulin

 

Evo video primjera nastave na daljinu. (jutarnji.hr)