Aktualno OG sada Ogulin

Na današnjem sastanku Stožera o mjerama koje se moraju provoditi – zabrana posjeta u bolnici vrijedi do daljnjega

Danas se sastao Stožer za civilnu zaštitu grada Ogulinu, a na sastanku su prihvaćeni nalozi Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije koji je  sinoć donio tri zapovijedi koje se moraju provoditi u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa.
Radi se, naime, o zapovijedi o provođenju protuepidemijskih mjera u trgovinama, a koje moraju osigurati trgovci. Potrebno je otvoriti dovoljan broj naplatnih mjesta i držati razmake u redu, te osigurati dezinfekcijska sredstva.
Obustavljaju se sva sportska i kulturno – društvena događanja, sve utakmice, treninzi, probe i predstave.

Mjera će se morati pridržavati i kafići kojima je još prije određeno da mogu raditi samo do 18 sati. U njima gosti isto moraju biti na odmaku, mora biti na raspolaganju dovoljno dezinfekcijskih sredstava i sve se površine redovito čistiti više puta dnevno.

Sastanku Stožera civilne zaštite prisustvovao je i ravnatelj Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin Josip Zorko upoznavši Stožer s poduzetim radnjama u bolnici. Do daljnjeg reduciraju hladni operativni pogon i rad u specijalističko-konzilijarnoj zaštiti. Slijedom navedenog, mole se pacijenti za razumijevanje i da se pridržavaju uputa tehničkog osoblja, te zakazanog vremena pregleda. U bolnici će danas završiti obuka svih liječnika, medicinskog i pomoćnog osoblja u vezi zbrinjavanja eventualnog oboljelog pacijenta. U bolnici je oformljen Krizni stožer koji će rukovoditi svim radnjama naše zdravstvene ustanove. Od sutra će na ulazu u bolnicu sve pacijente,  uz portira,  čekati zdravstveni djelatnik koji će pacijentima davati osnovne informacije, te ih u manjim grupama puštati u bolnicu, koja će otvoriti posebnu telefonsku liniju za sve upite  pacijenata i na taj način će biti dostupnija za sve upite. U bolnici nema zaraženih, a tijekom dana bit će spreman cijeli odjel sa 16 kreveta.

Podsjetimo, u svrhu sprječavanja širenja infekcije na ulazu u hitni trakt bolnice, zatvorena su vrata, potrebno je pozvoniti i dolaskom medicinskog osoblja dati osnovne podatke, pa će se suspektni pacijent usmjeriti u prostor izolacije. Već je ranije zbog prevencije mogućeg širenja koronavirusa kao i zbog epidemije gripe izdana i zabrana posjeta u bolnici koja vrijedi do daljnjega.

Ako građani znaju da se netko ne pridržava samoizolacije, neka to jave na 112.

Na današnjem sastanku Dr. Josip Zorko, ravnatelj ogulinske bolnice, izjavio je da je predsjednik Upravnog vijeća bolnice Vjekoslav Bitunjac preuzeo objavljivanja priopćenja za medije, te ne zna zašto ona nisu dostavljena najvećim gradskim medijima, Radio Ogulinu i OGportalu.

Ne znamo ni mi, ali ćemo se potruditi saznati.