Aktualno OG sada Ogulin

I jutros zasjedao ogulinski Stožer civilne zaštite

Jutros je u gradskoj upravi održana još jedna sjednica Stožera civilne zaštite grada Ogulina, i to u proširenom sastavu.

Potvrđene su sve jučer donesene odluke i mjere Nacionalnog stožera Civilne zaštite, koje se mahom odnose na privremenu obustavu rada ugostiteljskih i uslužnih djelatnosti te o privremenom ograničavanju prelazaka granice Republike Hrvatske. Naime, hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave uz primjenu uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Istaknuto je da su za nadzor i provedbu ovih odluka zaduženi policija i komunalno redarstvo. Važno je da je napomenuti da je unutar Republike Hrvatske i dalje omogućeno slobodno kretanje.

Ravnatelj ogulinske bolnice, dr. Josip Zorko nazočne je izvijestio da je bolnica i dalje u punoj pripravnosti, te da je u potpunosti spremna i za one, eventualno, najgore scenarije. Suočeni su bili sa nedostatkom zaštitne opreme za medicinsko osoblje, ali tom problemu su doskočili na način da krojačice, zaposlenice bolnice, šivaju prijeko potrebne maske i ostalu zaštitnu opremu. Rad liječnika i medicinskog osoblja bolnice organiziran je kroz dvije odvojene grupe koje se izmjenjuju svakih 7 dana te nemaju međusobne kontakte. Na taj se način želi osigurati neometan i siguran rad bolnice, kao i spriječiti pojavnost i širenje koronavirusa. Dr. Zorko se ponovno osvrnuo na nedostatak kadra u vidu spremačica, na što je gradonačelnik Domitrović obećao pronalazak rješenja, iako se radi o formalno pravnom problemu.

Inače, bolnicu je u srijedu obišao dr. Ervin Jančić, nedavno imenovani ravnatelj sve tri bolnice na području Karlovačke županije. Ogulinska bolnica trenutno posjeduje 3 respiratora i 2 pokretna respiratora, a Karlovačka županija će osigurati još 8 dodatnih respiratora, koji bi na odjelu intenzivne njege ogulinske bolnice bili na raspolaganju za, eventualno, najteže bolesnike.

Dom zdravlja Ogulin i dalje radi po posebnom režimu. Policija postupa po dojavama, a tijekom proteklih dana zabilježena su 2 kršenja odredbi o ograničavanju rada ugostiteljskih objekata na našem području.

Ogulinski Stožer će pojačano vršiti nadzor provedbe određenih mjera i naputaka Nacionalnog stožera civilne zaštite u trgovačkim centrima, a koje se tiču zaštite zdravlja djelatnika i kupaca.

Načelnici okolnih općina iznijeli su problem s nabavom dezinfekcijskih sredstava, a rečeno je da će se i to nastojati što prije riješiti.

Na kraju je istaknuto da je građanima i dalje na raspolaganju dežurni broj ogulinskog Stožera civilne zaštite za sve njihove upite, a broj je, ponavljamo, 522 612.