U samoizolaciji može biti i zanimljivo- tako je nastala i snimka vjetruše čitatelja OGportala

Među građanima Hrvatske koji su u samoizolaciji, nalazi se i jedan liječnik iz Zagreba, čitatelj OGportala. On nam je poslao jednu zanimljivu video snimku, koju želimo podijeliti sa ostalima.

“Vrijeme u izolaciji može biti i zanimljivo. Pet sam dana u izolaciji i pet dana pokušavam snimiti pticu vjetrušu. Ima gnijezdo iznad moga stana, a kad god sam otvorio prozor u želji da ju snimim, ona odleti.  Danas sam napokon uspio”-piše nam s osmijehom, dodajući da je “mic po mic” otvarao prozor, kako ga ne bi čula i vidjela.

Inače,  vjetruša (Falco tinnunculus)  je naš najmanji sokol, ali ne i najmanje zanimljiv. Stanovnik je otvorenih krajeva, ali sve više osvaja gradove i postaje naš susjed. Prepoznat ćemo ju po njenom karakterističnom lebdenju u zraku dok brzo maše krilima.

Vjetruša je izvrstan letač, brz i okretan, baš kao i većina sokolova. Tome je doprinijela i građa tijela. Duga, ali uska i snažna krila te isto tako dugačak i uzak rep omogućuju joj akrobacije u zraku. Brzo maše krilima i postiže zavidne brzine. Vjetruša međutim može i „zastati“ u zraku, pa leprša na jednome mjestu kao helikopter prije nego što se obruši. U letu često raširi rep u lepezu.

 

Facebook Comments