Aktualno OG sada Ogulin

Što sa plaćanjem produženog boravka u školama? Čekamo službene odgovore

U vrijeme dok je nastava u školama normalno funkcionirala,  normalno je funkcionirao i produženi boravak u školama.

Produženi boravak  oblik je odgojno-obrazovnog rada koji se provodi u osnovnim školama. Hoće li produženi boravak biti organiziran i za koju dob učenika ovisi o prostornim mogućnostima pojedine škole, te o gradskoj vlasti koja takav oblik odgojno – obrazovnog rada sufinancira. Produženi boravak organizira se neposredno nakon redovne nastave, u trajanju od pet sunčanih sati, odnosno od 11:30 do 16:30 sati. U cijeni programa produženog boravka i prehrane financijski sudjeluju roditelji . Predviđen je za onaj dio djece čiji roditelji zbog svog radnog vremena nemaju mogućnost preuzeti djecu iz škole po završetku redovne nastave, već to mogu učiniti nešto kasnije. Stoga je produženi boravak i predviđen do 16:30 sati.

U Ogulinu je  produženi boravak organiziran u obje ogulinske osnovne škole i roditelji za svoje dijete,  konkretno za mjesec ožujak, u osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić, trebaju platiti 430 kuna (podatak sa stranice škole) , od čega je jedan dio namijenjen za plaću učiteljice, a jedan za plaćanje troškova obroka. U financiranju drugog dijela plaće učiteljice, subvencijom sudjeluje i Grad Ogulin.

Kao što znamo, od polovice ožujka zbog pandemije koronavirusa, nema nastave u školama, djeca su kod kuće kao i većina njihovih roditelja, pa nema potrebe ni za produženim boravkom.

E, sad se postavlja pitanje kako će biti s plaćanjem produženog boravka u novonastalim uvjetima? Dakle, u pitanju je polovica ožujka kada boravka nije bilo, a po svemu sudeći pred nama je još koji mjesec u kojem ga neće biti.

S tim pitanjem obratilo nam se nekoliko roditelja, koji smatraju da nema potrebe da plaćaju produženi boravak, kao da se redovno  održava. Uz to, dodaju kako učiteljica produženog boravka provodi neku “svoju školu na daljinu” te djeci svakodnevno šalje zadatke.  Smatraju da to nema ni smisla, ni potrebe. Naime, oni navode:”produženi boravak je organiziran prije svega da djeca imaju gdje biti dok roditelji stignu s posla, a ne radi nastave i nije dio redovne nastave. Zato se to i zove produženi boravak, a ne produžena nastava”.

Ujedno, sumnjaju da se ti zadaci djeci šalju samo kako bi se na neki način imalo opravdanje slati roditeljima uplatnice za produženi boravak, kojeg nema.

Kako bi razjasnili nastali problem, OGportal je o tome je poslao upit u ogulinske osnovne škole, te nadležnom ministarstvu. (foto:ilustracija)