Sutra počinje ljetno računanje vremena

Ne zaboravite!

Zadnju nedjelju u ožujku, u Hrvatskoj počinje ljetno računanje vremena, odnosno izgubit ćemo jedan sat. U nedjelju, 29.3. u 2 sata ujutro, svi ćemo pomaknuti kazaljku, odnosno namjestiti vaše satove na 3 ujutro. Ostat će tako sve do 29. listopada kada ponovno kreće zimsko računanje vremena. Ne zaboravite pomaknuti kazaljke jer u nedjelju spavamo jedan sat kraće, ali zbog toga dobivamo ‘duži’ dan.

Zašto je do toga došlo?

Podsjećamo, do pomicanja sata i uvođenja ljetnog računanja vremena došlo je zbog potrebe da se smanji trošak električne energije.Glavni ‘krivac’ za pomicanje sata je Benjamin Franklin jer je njemu prvom došla ideja da se pomiče sat kako bi se produljio svjetliji dio dana za vrijeme večernjih sati. Do njegove ideje došlo je zbog štednje na energetskim resursima, poput pčelinjeg voska i ulja za uljanice, no u današnje vrijeme pomicanje sata smatra se kontraproduktivnim. Pomicanje sata može imati negativne učinke na zdravlje osoba, što je jedan od glavnih razloga ukidanja, poput nesanice, stresa i srčanih bolesti. Promjene u zdravlju uzrokovane pomicanjem sata uzrokuju deset posto više srčanih udara. Pojačan umor, razdražljivost, veći broj prometnih nesreća, neki su od zaključaka pojedinih radova na tu temu. Kod kroničnih bolesnika događa se i povećanje krvnog tlaka, a i raspoloženje čovjeka ovisi koliko smo sunčeve svjetlosti dobili, kako je već rekla dr. Ines Balint.

Kada se ukida?

Još prošle godine pričalo se o ukidanju pomicanja sata, a trenutna odluka je da će svaka zemlja do 2021. samostalno donijeti odluku koji način računanja vremena će zadržati, ljetno ili zimsko. Zemlje koje će htjeti imati ljetno računanje vremena, sat će zadnji put pomicati u ožujku 2021. godine, a one koje žele zimsko računanje vremena u listopadu 2021. godine.

Facebook Comments