Aktualno OG sada Ogulin

Saša iz Italije: Najteže od svega je “slušati” tišinu

Nakon Velike Britanije i Francuske, danas “putujemo” u Italiju. Tamo živi naš Ogulinac Saša Vukelić, sa suprugom i dvije kćerke,  koji se također vrlo rado odazvao pozivu i za čitatelje OGportala opisao stanje u susjedstvu.

“Kod nas je već više od mjesec dana kako smo u izolaciji. Kada se nasloniš na prozor,ili izađeš na balkon,  najteže od svega je “slušati” tišinu. Samo zvuk sirene hitne pomoći koja ne prestaje, prekida taj muk. Piacenza je inače jedan  od teže pogođenih gradova i nalazi se odmah pored mjestašca Codogno,  koje je zabilježilo prvi slučaj u EU. U prosjeku, dnevno umre 20 – 30 zaraženih i tek posljednjih dana taj broj je počeo opadati. Do danas ih je 642.
Neki se privikavaju, a neki, nažalost, i dalje pokušavaju izbjeći zabrane, što dovodi do konstantnog rasta broja oboljelih. Ljudi još uvijek kao da  nisu svjesni kako će se sve ovo odraziti na život poslije. Već sada znamo da će vraćanje u “normalu “ biti postepeno. Tako da će, na primjer, barovi i restorani sigurno biti među posljednjim aktivnostima koje će se pokrenuti, a sigurno ne ovaj mjesec, možda ne ni slijedeći. U nekim regijama je već obavezno nošenje maski,  kojih inače nema za kupiti” – navodi Saša i dodaje da je iz početka  bilo nezgodno, jer tko je poslovno bio na putu nije se mogao lako vratiti, s obzirom na aerodrome i granice koji su se zatvarali.

Poslovi su stali i već počinje velika zabrinutost kako i kada će se moći ponovo pokrenuti. Vlada je odobrila pomoć za zaposlene, za sada u trajanju od 9 tjedana, ali problem je što je puno poslovnih ugovora već sada otkazano.
Škole su zatvorene još od 24.02. i prema najnovijim dekretima vlade neće se otvoriti prije 18.05. mada najvjerojatnije neće biti povratka u školske klupe za ovu školsku godinu.  Pokrenut je mrežni način rada preko raznih platformi (google meet – classroom) i djeca imaju skraćene programe.
Čak i sportski klubovi organiziraju treninge “on line”.
“Mi “odrasli” pokušavamo pronaći način da nam vrijeme brže prolazi, kroz radne aktivnosti. Supruga Sandra crta i objavljuje crteže, brojeći dane karantene  svaki dan na instagram profilu vuk.sandra, a ja pokušavam održavati poslovne odnose sa klijentima telefonski i e-mailom.
Otvorene su samo trgovine prehrane, ljekarne, pošte i banke, a svima je preporučeno da ne izlaze iz kuća. Trgovine su uglavnom dobro opskrbljene, a neke imaju dostavu na kućnu adresu. Germa  i brašno i ovdje  su najtraženija roba.
Jedina dobra stvar je što se može više vremena družiti s djecom i ako to njima možda i nije vrhunac zabave, jer im sigurno nedostaje  društvo i bliski kontakt sa vršnjacima, a ne virtualni”- zaključuje Saša.