Aktualno Hrvatska i svijet

Požar u Černobilu je ugašen Požar, jedan od nekoliko koji slijedili nakon neobično suhog vremena, počeo je 3. travnja u zapadnom dijelu ograđene zone i proširio se na obližnje šume

Ukrajinski dužnosnici tvrde:

Veliki požar koji se širio šumama oko neaktivne nuklearne elektrane u Černobilu ugašen je, rekli su ukrajinski dužnosnici u utorak, a vatru su gasile stotine vatrogasaca uz pomoć aviona i helikoptera.

Aktivisti za zaštitu okoliša upozorili su u ponedjeljak da požar pored mjesta na kojemu se 1986. dogodila najteža nuklearna katastrofa na svijetu predstavlja opasnost od radijacije.
Jaroslav Jemelianenko, organizator izleta u Černobil, na Facebooku je situaciju opisao kao kritičnu napisavši da je požar zahvatio napušteni grad Pripjat, “gdje je smješten najaktivniji radioaktivni otpad iz cijele černobilske zone”.

No ukrajinske vlasti rekle su u utorak da unatoč tome što su registrirani kratkoročni oštri porasti čestica cezija-137 u području Kijeva, koji se nalazi oko 130 kilometara južno od elektrane, razine radijacije sveukupno su ostale unutar normalnih ograničenja te nisu potrebne dodatne zaštitne mjere.
U priopćenju ministarstva unutarnjih poslova stoji da “nema otvorene vatre, ali ima slabog tinjanja na šumskom tlu”.

Predsjednik Volodimir Zelenskij obećao je transparentnost o ovom događaju i s vodstvom interventnih službi sastat će se kasnije u utorak.

“Društvo mora znati istinu i biti sigurno”, izjavio je u ponedjeljak.
Požar, jedan od nekoliko koji slijedili nakon neobično suhog vremena, počeo je 3. travnja u zapadnom dijelu ograđene zone i proširio se na obližnje šume.

Policija je priopćila da su identificirali 27-godišnjeg stanovnika kojeg optužuju za namjerno izazivanje požara.

Ostaje nejasno, je li osoba koja je navodno priznala podmetanje većeg broja požara “iz zabave”, djelomično ili potpuno odgovorna. (24sata.hr)(foto:ilustracija)