Aktualno Županija

Poslovna zona na Logorištu čeka sretnija vremena, ali 2019. joj nije bila loša – u 25 tvrtki radi više od 500 radnika

Ove godine bi, ako ništa drugo, napokon trebala samostalno zarađivati

Poduzetnička zona Korana, po arbitražnom rješenju Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti iz listopada 2019., a u postupku protiv Hrvatskog telekoma, ima pravo naplate i pristupa korištenja kabelske kanalizacije pa će, prvi put od osnivanja, ostvarivati prihode osim onih osiguranih u županijskom proračunu.

Potvrdila je to županijska pročelnica za gospodarstvo Renata Marinković, napomenuvši da u zoni – uspješno posluje 25 poslovnih subjekata, koji su uložili više od 200 milijuna kuna i zapošljavaju oko 500 radnika.
– Protekle godine svoje proizvodne pogone gradile su tvrtke Niskogradnja, Metali BF, MPS 67, Wolf tehnologije, dok se u nadolazećem razdoblju očekuju investicije s ciljem povećanja proizvodnih kapaciteta tvrtke Toner, Haga metal, KBD, Hamowa Hidro, Obrt Interijeri Brakić i Aquastil. Poduzetnička zona Korana u 2019. ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 1,766.572 kune, od čega su uplate iz županijskog proračuna iznosile 405.633 kune. Sva sredstva su namjenski potrošena te se najveći dio troškova protekle godine odnosio na ulaganje u komunalnu infrastrukturu, odnosno, izgradnju dijela nogostupa ukupnog iznosa 486.795 kuna bez PDV-a, navela je Marinković.

Jedina županijska zona u Hrvatskoj, podsjetimo, nastala je na prostoru nekadašnje vojarne, zemljištu što ga je RH Karlovačkoj županiji darovala 2005. Godinu poslije osnovana je županijska tvrtka za upravljanje zonom što se proteže na 397.000 kvadrata. Na početku je podijeljena na 60 parcela, polovicu od 1.000 do 2.000 kvadrata i polovicu od 6.000 do 14.500 kvadrata, sve su prodane, a okrupnjivanjem njihov broj smanjen tako da se sastoji od 22 parcele veće od 5.000 kvadrata i 20 veličine do 5.000 kvadrata.

Samo u komunalno opremanje zemljišta, što državnog, što županijskog novca, uloženo je više od 50 milijuna kuna. Kako interes za poslovanjem u toj zoni i dalje postoji, još lani se razmišljalo o njenom proširenju na susjedno zemljište u državnom vlasništvu, no koronakriza, sasvim sigurno, i ovdje će uplesti svoje prste, a tek će se vidjeti i koliko će neokrznuto proći planovi samih poduzetnika o proširenju kapaciteta, te oni o ugradnji fotonaponskih elektrana na krovovima tvrtki i proizvodnji električne energije. (kaportal.hr)