Aktualno Županija

Restrikcije na granici s Belom Krajinom i epidemija koronavirusa utjecale na poslovanje mnogih obrta u pograničnom području

Restrikcije na graničnim prijelazima, ograničenja i zabrane odlike su poslovanja u vrijeme epidemije koronavirusa, s kojima se svakodnevno susreće Tanja Deržanić, vlasnica poznate cvjećarnice Barbara iz Žakanja.

Poslovanje u vrijeme epidemije koronavirusa prožeto je stalnom neizvjesnošću i isčekivanjem, a niz protuepidemijskih mjera koje su uveli krizni stožeri, dobrim djelom su onemogućili redovito odvijanje poslovnih procesa mnogih uslužnih djelatnosti.

Restrikcije na graničnim prijelazima sa susjednim zemljama zaustavile se nesmetano kretanje ne samo putnika, nego vrlo često i uhodanih poslovnih tokova. Naročito je to vidljivo u pograničnim mjestima u kojima državna granica predstavlja isključivo administrativno razgraničenje te su životi, bilo privatni ili poslovni, isprepleteni.
Stoga smo odlučili provjeriti kakva je situacija u pograničnim područjima sa susjednom Slovenijom te smo posjetili jedan od najstarijih obrta u Žakanju. Riječ je o poznatoj cvjećarnici Barbara, čije poslovanje vodi drugi naraštaj vlasnika Tanja Deržanić, koja kako kaže ne zna je li veći problem stavljanje ključa u bravu ili zatvaranje granice sa susjednom Slovenijom u kojoj aktivno posluje.

U svojem poslovanju bave se organiziranjem evenata, vjenčanja i pogrebnih usluga, a ponudu usluga dopunjuje i obiteljski OPG u kojem uzgajaju sezonsko cvijeće, povrtne sadnice i jagode. Svaka od tih djelatnosti pogođena je krizom koju je uzrokovala epidemija, kaže nam Tanja, no najviše zasigurno trpe organizacije vjenčanja, koja su u potpunosti odgođena ali i pogrebne usluge koja su zbog odluka civilnog stožera podlegle određenim restrikcijama.

-Trenutno su nam odgođena sva vjenčanja, a kako su stvari krenule neće ih sigurno biti do mjeseca srpnja. U normalnim okolnostima u punom zamahu smo trebali već biti odmah poslije Uskrsa. Neke su odgođene za sljedeću godinu, a neke za jesen mada je to još upitno, jer nitko ne zna kako će se stvari odvijati i razvijati dalje. Što se tiče pogrebnih usluga, radimo ih i dalje nesmetano, ali s velikim promjenama i s posebnim uvjetima koje je uvela civilna zaštita, pa se pogrebi moraju održavati bez sprovodne procesije, u uskom krugu obitelji, bez svijeća i cvijeća.

S uzgojem i plasiranjem cvijeća i povrtnih sadnica, pojašnjava nam dalje Tanja, najviše su u neizvjesnosti, s jedne strane biljke su spremne za prodaju, s druge strane zbog ograničenja djelomično su u tome zakinuti. Veliki problem stvaraju im i restrikcije na graničnom prijelazu Jurovski Brod – Metlika, a zbog uvedenih mjera dobar dio uvoza cvijeća zapeo je na samoj granici. Stoga su bili primorani prilagoditi se novonastaloj situaciji i prepoloviti uzgoj sadnica cvijeća i povećati uzgoj sadnica povrća.

-Zatvaranje granice za nas u pograničnom dijelu najviše je pogodilo jer svi smo vezani za Sloveniju, kako poslovno tako i privatno. Naš obrt je u velikoj mjeri ovisan o Sloveniji, jer u Hrvatskoj je puno usluga dosta jeftinije, pa samim time imamo i puno slovenskih kupaca i korisnika. S druge strane razlog tome su i trendovi koje njegujemo u Hrvatskoj, a u susjedstvu više nisu toliko prisutni, kao primjerice ponuda svilenih aranžmana koji je kod nas neophodan artikal na grobljima.

Reakcija države u ovoj izvanrednoj situaciju kao i predložene vladine mjere kojih je i sama korisnica, Tanja pozdravlja, no naglašava kako je pitanje što će biti kasnije jer kriza zasigurno neće završiti do sredine srpnja do kada je na stolu vladina pomoć. Vrijeme koje nam prethodi bit će neizvjesno, smatra naša sugovornica, a ukoliko krenu nove restrikcije, porezi i sankcije mnogi mali obrti neće moći izdržati pritisak.

No, bez obzira na sve nedaće koje je donijela ova izvanredna situacija, naša sugovornica smatra kako je nužno prilagoditi se datim okolnostima, iskoristiti ih maksimalno u pozitivnom pogledu.

-Mislim da je došlo vrijeme da počnemo konačno cijeniti ono što imamo, Hrvatska je bogat resursima i vrijednim ljudima, iskoristimo to. Okrenimo se lokalnim domaćim proizvođačima i vlastitom uzgoju. Ovo uskrsno vrijeme slavimo kao nikada do sada ali možda po prvi puta onako kako stvarno trebamo, a to nam upravo ova situacija u kojoj je doslovno cijeli svijet stao donijela, samo s jednim ciljem, da postanemo bolji ljudi, a otuda kreće sve. Sretno svima nama, zaključuje Tanja Deržanić. (kaportal.hr)