Aktualno Županija

Koronakrizi unatoč, u Karlovačkoj županiji 20 projekata vrijednih više od pola milijarde kuna ide dalje

Tesla, Oružana, CGO Babina gora, obrana od poplava…

Riječ je o projektima sufinanciranim iz EU sredstava, za koje je sama Županija izdvojila 11 posto ovogodišnjeg proračuna
Premda će županijski proračun rebalansom u četvrtak biti smanjen 13,2 milijuna kuna, što će značiti restrikcije troškova i ukidanje mnogih programa i projekata, od 20 najvećih se nije odustalo, a teški su čak 550 milijuna kuna. Sufinancirani su novcem iz EU fondova, neki i iz nacionalnih, no značajan iznos samo u ovogodišnjem proračunu za njih je izdvojila i sama Karlovačka županija, 61 milijun kuna.

Rečeno je to na današnjoj pressici troje zamjenika župana, na kojoj je dožupan Mirko Martinović naglasio kako su korigirali stavke u proračunu vodeći računa i o smanjenim prihodima i o uštedama, zaključili stati s projektima koji su u fazi izrade projektne dokumentacije ili ishođenja građevinskih dozvola, te uspjeli napraviti dosta dobar koncept i za proračun iduće godine i rebalans ovogodišnjeg kako bi postigli njihovu stabilnost.
Među najvećim projektima, koji su u različitim stupnjevima realizacije, su Centar za gospodarenje otpada Babina gora, Regionalni centar kompetentnosti, sustavi obrane od poplave Karlovca, Barilovića i Ogulina, most Gornje Bukovlje – Zvečaj, energetska obnova zdravstvenih ustanova i škola, Nikola Tesla Experience Centar…
Ovaj potonji kraj karlovačke Gimnazije ukupno je vrijedan 15 milijuna kuna, do sad je izdvojeno 9,6 milijuna, od kojih 8,1 Županija, a ostalo Ministarstvo kulture.

– Prva faza bit će završena do rujna, do tada će zgrada biti dovršena izvana. Nećemo više osiguravati županijska sredstva jer se nadamo, ako i ne bude u ovoj financijskoj perspektivi iz ITU mehanizma, da će biti sufinanciran iz iduće, koja počinje 2021. godine, kazala je dožupanica Martina Furdek Hajdin.

Izvođač radova, potvrdio je Damir Pintarić iz AB gradnje, prilagodio je rad uvjetima koje je odredila pandemija koronavirusa pa iako je smanjen broj radnika na gradilištu i istovremenih izvođača, radovi idu.

– Nosiva konstrukcija objekta koji ima 750 kvadrata bruto, odnosno, 600-650 kvadrata neto površine, u potpunosti je izvedena. Trenutno se izvode pregradni zidovi sanitarnih čvorova unutar objekta i montaža stropnih ploča. Uskoro ćemo početi izvedbu pokrova i fasade, te razvodne instalacije unutar objekta koji su ugovoreni u ovoj fazi izvođenja radova. U objektu će biti višenamjenska dvorana, izložbeni prostori, učione, izložbeni dio posvećen radovima Nikole Tesle, najavio je Pintarić. (kaportal.hr)