Aktualno OG sada Ogulin

I gorski spašavatelji daju važan doprinos u borbi protiv koronavirusa

2020. godina je godina od velikog značaja za Hrvatsku gorsku službu spašavanja. Naime, ove godine ova služba slavi 70. obljetnicu svog postojanja, a naša ogulinska stanica nedavno je proslavila 56. obljetnicu svog osnutka. Gorski spašavatelji nisu niti u najgorem scenariju pomišljali da će ove obljetnice proteći u sjeni borbe protiv epidemije koronavirusa u kojoj i oni igraju važnu ulogu.

Gostujući u programu radija, pročelnik ogulinske stanice Mladen Porubić  je rekao da se i oni po prvi puta susreću s ovakvom situacijom. U svojim planovima za rad, do sada, su se pripremali za eventualne prirodne nepogode, ali ne i za epidemiju jednog virusa koji je uzdrmao cijeli svijet. Sve ovo je podosta promijenilo njihov uobičajeni radni ritam, a posebno održavanje redovitih vježbi različitih tehnika spašavanja .

Unatoč tome spremno su reagirali i pružili svesrdnu pomoć policijskim službenicima u vidu provedbe nadzora nad poštivanjem mjera koje je odredio nacionalni Stožer civilne zaštite RH.

Mladen Porubić kaže:

“Naša uloga u Ogulinu je da svakodnevno pomažemo policijskoj postaji u razno raznim ophodnjama, javnih objekata, trgovina. Radimo to kroz cijeli dan, zamoljavamo sugrađane da se ne okupljaju, da se ne druže u velikom broju, da se što manje kreću. Isto tako po velikim trgovačkim centrima razgovaramo sa voditeljima smjena, upozoravamo i mogu reći da smo u 99 posto slučajeva jako zadovoljni ponašanjem naših građana, koji su se stvarno pridržavali svih ovih mjera koje su propisane i zahvaljujući svemu tome i imamo ovako dobru situaciju u našem gradu.”

Inače, na ovim poslovima tijekom proteklih tjedana angažirano je oko 20-ak članova ogulinskog HGSS-a. Na dnevnoj bazi 6-7 gorskih spašavatelja patrolira ulicama našeg grada i okolice. Unatoč cijeloj ovoj situaciji, gorski spašavatelji pripremaju se za tradicionalnu proslavu svog nebeskog zaštitnika Svetog Bernarda, a njezino održavanje ovisi, naravno, o preporukama i odlukama Stožera civilne zaštite RH.

Pročelnik Porubić je, na kraju je uputio slijedeću poruku:

“Mogu se svim građankama i građanima zahvaliti na ovome što smo do sada svi zajedno odradili, molim ih da se strpe još malo jer stvarno su se pokazali dobri rezultati u našem gradu, i da to izguramo do kraja kako treba, svima će nam biti lakše, svima će nam biti bolje, dočekat ćemo ljepše i bolje dane. Počelo je proljeće i lijepi dani i znam da vrijeme mami van, ali treba se strpjeti još malo.”