Aktualno Županija

Osumnjičen za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke dovršili su kriminalističko istraživanje vezano uz kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta
Naime, 32-godišnjaka se sumnjiči da je u svojstvu direktora zastupao trgovačko društvo s ciljem da ista pravna osoba tijekom 2019. godine izbjegne plaćanje poreza na dodanu vrijednost po osnovi izvršenih isporuka roba (motorna vozila) kupcima u Republici Hrvatskoj, propustio podnijeti mjesečne prijave poreza na dodanu vrijednost. U razdoblju od veljače do svibnja 2019. godine trgovačko društvo ispostavilo je veći broj računa raznim pravnim i fizičkim osobama, a navedeni 32-godišnjak kao odgovorna osoba nije predavao redovne mjesečne prijave poreza na dodanu vrijednost čime je izbjegao plaćanje PDV-a i oštetio Proračun Republike Hrvatske za iznos veći od 1.900.000 kuna.

Također se 32-godišnjaka sumnjiči da je kao direktor trgovačkog društva, u istom razdoblju, nije osigurao pravilno vođenje trgovačkih i poslovnih knjiga.

Ujedno, osumnjičenik kao direktor trgovačkog društva povrijedio je dužnost zaštite interesa trgovačkog društva o čijim se imovinskim interesima bio dužan brinuti budući da je navedeno trgovačko društvo platilo drugom trgovačkom društvu izvođenje radova za osumnjičenika kao fizičke osobe. Na taj način 32-godišnjak je sebi, a na štetu trgovačkog društva čiji je direktor pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu većim od 80.000 kuna.