Aktualno Županija

Karlovački umirovljenik osuđen je zbog krađe drva

Vlasnicima je ukrao čak 150 kubika šume vrijedne 100.000 kuna

Sud je utvrdio da je bio svjestan svog djela i postupao je s izravnom namjerom, pa mu nisu našli olakotnih okolnosti.

Karlovački umirovljenik u dobi od 69 godina proglašen je na Općinskom sudu u Karlovcu krivim zbog krađe, drva koju je u Ličkoj Jasenici počinio tijekom lipnja i srpnja 2018. godine. Posjekao je čak 150 kubičnih metara drva I tako oštetio dvojicu suvlasnika za 100.000 kuna.

Sud ga je osudio na uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.
– Ubrojivost okrivljenika ničim nije dovedena u pitanje, a prilikom počinjenja kaznenog djela on je postupao sa izravnom namjerom jer je bio svjestan svog djela i htio njegovo počinjenje. Isto tako bio je svjestan da je zabranjeno takvo kazneno djelo, a sud mu nije našao nikakvih ispričavajućih razloga, zbog čega ga je i proglasio krivim za kazneno djelo – obrazložio je Općinski sud u Karlovcu.

Prema okrivljeniku je primijenjena kazna koja je primjerena težini počinjenog kaznenog djela, ličnostima okrivljenika i svim okolnostima slučaja. Naime, okrivljenik je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, ali mu je izrečena uvjetna osuda, pa se kazna na koju je osuđen neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Imajući u vidu sve okolnosti slučaja ovaj sud smatra da će se takvom kaznom odvratiti okrivljenika od daljnjeg činjenja kaznenog djela, te ostalima uputiti jasna poruka o štetnosti činjenja kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja počinitelja, kaže Sud. (kaportal.hr)