Aktualno OG sada Ogulin

25 godina vojno-redarstvene operacije “Bljesak”

Hrvatski državni i vojni vrh 1. svibnja 1995. pokrenuo je vojno-redarstvenu operaciju “Bljesak” kojom je za samo 36 sati oslobođena zapadna Slavonija. Predsjednik dr. Franjo Tuđman odabrao je najpovoljniji trenutak. Tih dana četnici su prekršili dogovor o prometnicama, što je ozlovoljilo međunarodnu zajednicu. Istodobno, hrvatska je vojska, nakon više uspješnih akcija, ojačala toliko da je bila sposobna i za veće ratne pothvate.

Udar je bio munjevit. Iz više pravaca istodobno su jurnule odabrane gardijske postrojbe predvođene tenkovima, te specijalna policija i domobranske pješačke pukovnije. “Bljesak” je pratila do tada neviđena topnička i raketna potpora uz precizne nalete zrakoplova i jurišnih helikoptera.
Za kratko vrijeme razbijen je cijeli neprijateljski korpus. Zarobljeno je 1500 četničkih odmetnika. Toliko ih se nije predalo tijekom cijelog Domovinskog rata ni na jednom bojištu!
Nemoćni i pred rasulom, odmetnici su bombardirali civilne ciljeve u mnogim hrvatskim gradovima. Vrhunac suludosti bilo je dvostruko raketiranje samog središta Zagreba po izravnoj zapovjedi ratnog zločinca Mile Martića. Poginulo je šest, a ranjeno 176 osoba.
Nedugo iza “Bljeska”, na Dan državnosti 1995., u Zagrebu je održan prvi veliki mimohod pobjedničke hrvatske vojske. Prijavak predsjedniku Tuđmanu predao je general Janko Bobetko, tadašnji načelnik Glavnog stožera, koji je pripremio i vodio oslobađanje zapadne Slavonije. Mnogi vojni izaslanici ostali su iznenađeni viđenim. Bilo je očigledno kako je Hrvatska pripremljena i za najveće vojne operacije . Uskoro je uslijedila i složena, vojnički zahtjevna “Oluja” na bojišnici dugoj 700 kilometara.

U akciji Bljesak sudjelovalo je i dosta naših Ogulinaca koji su i prošlih godina na današnji datum odlazili u Okučane na obilježavanje obljetnice. Na žalost, ove godine zbog situacije sa pandemijom koronavirusa obljetnica će biti obilježena na nešto drugačiji način.