Aktualno OG sada Ogulin

Pitali smo vas – trebaju li trgovine raditi nedjeljom?

Zadnjih nekoliko dana u Hrvatskoj se razvila se rasprava o radu trgovina nedjeljom. Trebaju li trgovine nedjeljom raditi, ili biti zatvorene? Na Facebook stranici OGportala pitali smo vas za mišljenje o toj dilemi. Pitanje je izazvalo oko 1500 reakcija, a od preko dvije stotine vaših komentara, izabrali smo i donosimo desetak. Hvala svima koji su se na bilo koji način uključili. Odgovori su u velikoj većini bili da nema potrebe da trgovine rade nedjeljom no, naravno, bilo je i drugačijih mišljenja, prijedloga i sugestija.

 

Evo nekih komentara i mišljenja:

Ne! Sve se može kupiti dan ranije, a ako nam sitnica i zatreba uvijek imamo susjeda za posuditi ????. Tako je to nekad bilo. Neka žene odmore sa obitelji.

Nedjeljom se treba odmarat, ja živim u Stuttgartu ,ovdje nedjeljom ništa ne radi ….

VELIKOOOO NEEE!!! Sad smo dokazali da se sve može kupiti i ranije.”

Apsolutno ne! Radnici su zaslužili odmor! Jedini problem u ovome je što se je to trebalo davno dogoditi, a ne sada da HDZ sakupi političke bodove!

Ne. Nisu ni prije nedjeljom delale pa smo živili. Delal je market i velika posluga do 10 i svi su sve imali za taj dan

Ne, jer nedjeljom više šetača manje kupaca,barem u Zagrebu,u EU zemljma ti isti vlasnici trgovačkih lanaca ne rade,samo u Hr imaju sva prava.Točka.

Jedna čitateljica kaže: “radi se da trgovkinje ne plate za rad nedjeljom,a to je glavni uzrok da se izjasnimo za veliko Ne radu nedjeljom” –  druga odgovara: ” Znam ja to, ali onda treba pozivati poslodavce na red. Problem je u tome što ih niko ne smije dirati je su skoro svi stranci, a oni su “pametniji” od nas i zaštićeni od države”

“Zašto se sve politizira, vlasnici trgovina neka sami odluče,moja roba moj dućan kada i kako ću raditi neka to bude demokratska odluka vlasnika.O uvjetima neka dogovore sa radnicima”

Istine ima i u ovom komentaru – “Ne, ne i ne!!!! Ali, samo mi kao kupci možemo okrenuti prednost u korist trgovaca. Tako da ne odlazimo u trgovine nedjeljom…

Da, ali ljude pošteno platite za taj rad

ja svoju radnu nedjelju u trgovini ne osjetim. Radim skoro svaku, i ne razlikuje se od place kolegica koje su svaku nedjelju slobodne. Tako da, Ne

Trebaju! Neka vlasnici trgovina procjene dali im se isplati. Država treba odrediti plaće u trgovinama, kontrolu plaćanja “radne nedjelje” i slobodnih dana. Eto vam primjer, KTC ne radi nedjeljom i praznikom….. pa budimo fer i pustimo neka trgovine same procjene. A vi koji ste protiv, obiđite trgovine i manje i velike, pa se uvjerite koliko ljudi dolazi u kupovinu, i pitajte ih zašto dolaze BAŠ U NEDJELJU.