Aktualno Gastro Magazin

Grah s mesom i povrćem

Jeste li danas možda za grah?!

Vrijeme je da malo modificirate svoj standardni recept za grah. Pokušajte s malo začinskog bilja poput peršina i lovora, dodajte i malo pikantnosti (za to će se pobrinuti feferoni), pa sve zajedno ublažite povrćem i potkrijepite s malo mesa za one koji bez njega ne mogu.

Potrebni sastojci za 4 porcije:
grah, 700 g bijelog
junetina, 600 g bez kosti
svinjska mast, 100 g
luk, 1 glavica
mrkva, 100 g
češnjak, 2 režnja
feferoni, 2 ljuta
koncentrat rajčice, 1 žlica
mljevena crvena paprika, 1 žličica
lovorov list, 2
rajčica, 1
peršin, 1 žlica sjeckani
kukuruzno brašno, 50 g
sol i papar

Upute po koracima:
Suhi grah očistimo i preko noći stavimo močiti u posudu s dosta vode. Sutradan omekšali grah ocijedimo, stavimo u lonac s hladnom vodom i kada zavrije kuhamo 10-ak minuta. Zatim grah ocijedimo i stavimo kuhati u novu hladnu vodu.
U tavi ugrijemo polovicu svinjske masti, dodamo sjeckani luk, očišćenu mrkvu narezanu na kockice, posolimo i na laganoj vatri pržimo dok povrće malo ne omekša.
Potom dodamo meso narezano na kockice, začinimo solju i paprom, te povremeno miješajući pržimo dok ne ispari tekućina koju meso ispusti.
Zatim umiješamo protisnuti češnjak i čim zamiriše dodamo sjeckane ljute feferone, koncentrat rajčice, mljevenu crvenu papriku i na laganoj vatri pržimo 1-2 minute.
Grah koji kuhamo u drugoj vodi ocijedimo, vratimo ga u lonac, dodamo mu pripremljeno meso, lovorov list, ulijemo toliko vode da pokrije sastojke, po potrebi začinimo solju i paprom i kada zavrije na laganoj vatri kuhamo 30-ak minuta.
Potom u lonac dodamo očišćenu, iskoštenu i na trakice narezanu rajčicu, sjeckani peršin i kuhamo još 30-ak minuta.
Kada je grah kuhan u zasebnoj tavi ugrijemo preostalu svinjsku mast, dodamo kukuruzno brašno i sve zajedno stalno miješajući pržimo dok smjesa malo ne potamni.
Dobivenu smjesu umiješamo u grah s povrćem i mesom, ostavimo da sve zajedno prokuha još 10-ak minuta i poslužimo. Dobar tek! (finirecepti.net.hr)