Aktualno OG sada Ogulin

Uskoro sa radom počinje i Dječji vrtić “Bistrac” – evo kako će to izgledati

Od 11. svibnja, odnosno u trećoj fazi popuštanje mjera u prevenciji pandemije koronavirusa,  najmlađi učenici trebali bi se vratiti u škole i djeca u vrtiće. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je detaljne upute za rad vrtića koje su među najrestriktivnijima u Europi. Potiče se ostanak kod kuće za svu djecu gdje se to može osigurati, s obzirom da broj djece u vrtićima i školama može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u neće moći poštovati.

Upravo o početku rada vrtića u programu Radio Ogulina govorila je ravnateljica Dječjeg vrtića Bistrac Ogulin, Ivanka Turković. Iz razgovara smo izdvojili neke dijelove:

Kako je bilo do sada u vrtiću, bez djece i kako ste funkcionirali, što ste radili?

Kako smo zatvorili vrtić zbog ovih mjera prostori vrtića su pusti, tužni, ne odjekuju veselim dječjim smijehom. Vrtić je bio zatvoren za djecu. Dio zaposlenika je svakodnevno bio u vrtiću obavljajući poslove koji se tiču papirologije , upita roditelja, odgovaranja na mailove. Proveli smo i neke radove u četiri odgojne skupine – podovi su bili dosta loši te smo stavljali nove podne obloge, košenje, održavanje okoliša vrtića i tako.

Što sada? Upute su stigle mada je preporuka da se i dalje ostane kod kuće.

HZJZ izdao je upute i za predškolske ustanove. Upute su vrlo opsežne i pomno smo ih proučili. Najvažnije je da onemogućimo razvoj bolesti odnosno inficiranje djece, pa i odraslih. Stoga ćemo u vrtiću poduzeti sve mjere kako do toga ne bi došlo, kako bi zaštitili zdravlje djece koja dođu čiji roditelji nemaju mogućnost drugačijeg zbrinjavanja djece, a tako i odraslih koji s tom djecom budu radili.

Postoji li interes među roditeljima i u kolikoj mjeri roditelji žele da se djeca vrate u vrtić?

Anketa među roditeljima se provodi, za sada imam informaciju da dvoje roditelja nemaju mogućnost zbrinjavanja djece i sigurna sam da će ta djeca doći u vrtić. Ostali roditelji se izjašnjavaju i ja vjerujem da ćemo u ponedjeljak imati kompletne podatke.

Određeno je da u jednoj skupini može biti najviše devetero djece i odgojitelj, a minimalni broj nije određen. Djeca koja krenu u jednoj odgojnoj skupini zadržavaju se sa tim odgojiteljima 14 dana. Znači nema miješanja i nema nadopunjavanja grupe. Primjerice ako od 11.05. u odgojnoj grupi krene troje djece, ta grupa sa njih troje ostat će 14 dana u tom sastavu.
U slučaju da se naknadno pojavi još djece koja žele pohađati vrtić, ona se dakle neće pridružiti postojećoj grupi, već će se formirati nove grupe. Prostora ima, odgojitelja isto ima dovoljno i dok god imamo prostora mi ćemo to moći. Stoga je bitna ta anketa, da se odmah vidi interes i potrebe roditelja i da se ne dogodi  da svakih dan-dva se pojavi jedno ili dvoje nove djece. Molimo roditelje da se odazovu na anketu, da jave odgojiteljima da li će dijete ići u vrtić od 11. svibnja jer ćemo tako moći odgovarajuće organizirati prihvat djece i rad s njima.

Roditelji nisu  morali plaćati vrtić za protekli mjesec jer su djeca ostala kod kuće, a po svemu sudeći za djecu koja ostanu kod kuće tako će biti i dalje. Naime to je dosad rješavano uz pomoć osnivača, Grada Ogulina, pa će se to tako vjerojatno nastaviti i dalje.

Kako će izgledati rad sa djecom?
Koristit će se maksimalno i vrtičke terase, jer svaka soba ima svoju terasu koja ne dozvoljava čak ni miješanje djece, što je jako dobro u ovoj situaciji, a isto tako ćemo koristiti šumicu naravno ako to vremenske prilike budu dopuštale. Boravit ćemo što više na vanjskom prostoru.  Pri dolasku roditelj će dovesti dijete pred vrtić, odgojitelj će ga preuzeti i odvesti u skupinu.

Treba li kakva potvrda liječnika, pedijatra.
Roditelji će biti zamoljeni da dostave i potvrdu liječnika da je dijete zdravo i da može krenuti u vrtić. Prilikom dolaska na posao temperaturu ćemo beskontaktnim mjerilima mjeriti odraslima, a isto tako i djeci i odmah znati ima li dijete temperaturu i da li je zdravo.

Izleti
Upitno je ljetovanje, koje bi se trebalo realizirati od 22. lipnja, u kontaktu sam sa odmaralištem u Selcu, oni još uvijek nisu sigurni da li će se u potpunosti odgoditi, odnosno izostati. Završnih priredbi po skupinama vjerojatno neće biti jer za to nema vremena, ipak djecu treba malo i uvježbati, međutim za predškolce mogli bismo, možda organizirati neko zajedničko druženje u našoj šumici, da im podijelimo diplome i da se bar na neki način oprostimo.

Predškolci, da li su puno izgubili ovom situacijom, jesu li spremni za školu?

Dijete se već prvim dolaskom na neki način počinje pripremu za školu, iz skupine u skupinu iz godine u godinu pa nekako mislim da nisu jako puno propustili ili izgubili. Više su možda propustili na planu izleta, priredbi i sličnih zajedničkih druženja koja su na žalost izostala.

Upisi u vrtić

Upisi će krenuti, Upravno vijeće donjet će pravilnik o upisu koji će biti na web stranici vrtića gdje će roditelji sve moći vidjeti. Prijave će se primati poštom ili elektronskom poštom, a izbjegavat ćemo osobni dolazak. U jesen očekujemo oko 50 novih polaznika, to je otprilike i broj onih koji se ove godine opraštaju od vrtića.