Aktualno Županija

I karlovačka Bolnica ponovo obavlja sve preglede i pretrage – pacijenti će dolaziti nakon što ih nazovu i to u dogovoreno vrijeme

Svi će, poručuje ravnatelj bolnice, biti kontaktirani i dogovoreni novi termini

– Shodno smjernicama idemo etapno s otvaranjem ambulantnog i polikliničkog dijela i svi će pacijenti biti pozvani na pregled ili pretrage. Molimo ih da dolaze u predviđeno vrijeme kako su pozvani, poručio je s današnje pressice Župnijskog stožera civilne zaštite Ervin Jančić, ravnatelj Opće bolnice Karlovac.

I karlovačka Bolnica od danas se vraća režimu rada prije uvođenja mjera zaštite od širenja koronavirusa, ali po novim pravilima i uz poštivanje propisanih mjera. Kako pacijenti od 15. ožujka u Bolnici na preglede i pretrage nisu naručivani jer takva mogućnost nije postojala, narasla je lista čekanja, ali taj zaostatak od mjesec i pol će moći nadoknaditi.
– Znamo koji su bili naručeni i bit će pozivani od dana kada je Bolnica prestala raditi s polikliničkim dijelom i ovi termini tako da će negdje biti paralelno ambulanta koja rješava npr. 15. ožujka i današnji, koji je po rasporedu. Svi koji su na listi čekanja će biti prethodno nazvani i upućeni na protokol kako treba doći: u vrijeme kada su naručeni, nekoliko minuta prije trebaju proći trijažu na ulazu i sačekati u čekaonici na vrijeme pregleda. Koliko će biti ambulanti na kojim radilištima za sada ne mogu reći, ali gledamo da svaka služba, subspecijalnost u određenom rasporedu i ritmu može pozivati i odraditi preglede koji su propušteni i one koji dolaze na redovan termim. Molimo građane za strpljenje dan, dva, svi će biti pozvani, s terminom za pregled ili pretragu i bit će informirani pod kojim uvjetima, da li za neki pregled treba priprema ili samo točno vrijeme i mjesto gdje će doći, napomenuo je Jančić.

Svi naručeni pacijenti sigurno će doći na red, a ako liječnici obiteljske medicine procijene da je nešto urgentno, dodao je, može se rješavati preko hitnog prijema, tu su i liječničke konzultacije i davanje mišljenja bez pregleda pacijenata za već poznate pacijente itd.
Koliki će biti razmak između preglednog pacijenta i pozivanja drugog, ovisit će o specifičnosti pregleda, nakon toga će uslijediti prozračivanje i dezinficiranje prostorija, a koliko će biti ljudi u čekaonici ovisit će o njenoj veličini, u skladu s tim je i broj stolica, no u svakoj će se poštivati razmak od 2 metra. Sve to usporit će brzinu, ali će pacijentima biti pružena sveobuhvatna zdravstvena usluga. Bolnica iz liste čekanja nema uvid u težinu bolesti pacijenta pa kako bi teži pacijenti prije došli na red, na to će upozoravati obiteljski liječnici. (kaportal.hr)