Sveti Florijan – zaštitnik vatrogasaca ove se godine u Ogulinu neće proslavljati

Blagdan Svetog Florijana,sveca kojemu se kršćanski narod kroz duga stoljeća molio za pomoć protiv pogibelji ognja, poplave i drugih nepogoda, slavi se u Katoličkoj crkvi 4.svibnja. Vatrogasci ga slave kao njihovog zaštitnika. Valja napomenuti kako se Sveti Florijan slavi i kao drugotni zaštitnik zagrebačke nadbiskupije. Njegovi kipovi rese mnoge crkve, a nije rijetkost da se nalaze i na kućama ili po gradskim trgovima.
Domovina Svetog Florijana je Austrija , gdje se rodio u mjestu Zeiselmaur nedaleko Beča, u tadašnjoj rimskoj provinciji Noricum. U vrijeme Rimskog cara Dioklecijana Florijan je već bio umirovljeni rimski časnik, koji je istovremeno obnašao dužnost visokog državnog činovnika u gradu Cetiun(danas St.Polten).
Kad je po nalogu cara započeo veliki progon kršćana u Rimskom carstvu, carski namjesnik Akvilin počeo je hvatati kršćane i u provinciji Noricum. Sveti Florijan saznao je da su mnogi njegovi bivši vojnici također bili uhvaćeni kao kršćani te ga potaklo da pred progoniteljima hrabro ispovijedi kršćansku vjeru. Oni su ga doveli u Lauriacum, glavni grad provincije, pred suca Akvilina koji je od Florijana zatražio da se na žrtveniku poganskog hrama žrtvuje poganskim bogovima. Okrivljen je što je kršćanin, što je posjećivao i bodrio na ustrajnosti u vjeri tamošnje kršćane koji su bili zatvoreni. Akvilin je pokušao nagovoriti Florijana da se odrekne kršćanske vjere što je ovaj hrabro odbio.
Razjareni Akvilin dao je Florijana najprije bičevati, a potom mučiti željeznim kliještima. Konačno mu je dao svezati o vrat mlinski kamen i baciti ga s mosta u rijeku Enns. Bilo je to 4.svibnja 304.godine.Tijelo mu je kasnije pronađeno, a pokopala ga neka udovica po imenu Valerija. Na mjestu gdje je pokopano tijelo Svetog Florijana, danas se nalazi glasoviti augustinski samostan St.Florijan u Gornjoj Austriji.
Štovanje sv. Florijana rašireno je po Austriji, Bavarskoj a i po našim krajevima. Narod zaziva njegovu zaštitu protiv požara i poplava, a kao svog zaštitnika štuju ga i vatrogasci.

Ogulinski vatrogasci, prema riječima zamjenika predsjednika Područne vatrogasne zajednice Nenada Vukadinovića i zapovjednika Marinka Turkalja, ove godine neće posebno obilježavati ovaj dan, zbog situacije sa koronavirusom.

Međutim,  koriste priliku da svim vatrogaskinjama  i vatrogascima  s područja Vatrogasne  zajednice Ogulin, čestitaju Sv. Florijana, dan njihova zaštitnika, uz pozdrav “Vatru gasi, brata spasi”

S obzirom da je svibanj mjesec zaštite od požara, ako to  mjere  budu dozvolile, održat će se prigodna misa i obilježiti  dana vatrogasaca.

 

Facebook Comments