Aktualno OG sada Ogulin

Iz SKG-a kažu: “U kontaktu sa predstojnicom ureda HZZ u Karlovcu dobili smo ispriku zbog neugodne situacije koja je nastala u medijskom prostoru, jer je očita greška Zavoda”

S obzirom da se posljednjih nekoliko dana na društvenim mrežama može pročitati kako Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin vrši protuzakonite radnje vezane uz dobivanje potpora za održavanje radnih mjesta, OGportal je zamolio upravu SKG-a da nam odgovori je li to doista tako i što se točno događalo.

Odgovor smo primili danas, a u njemu se navodi:

“Ovih dana  pojavile su se neistinite objave i komentari na društvenim mrežama, a vezano za isplatu potpore za očuvanje radnih mjesta tvrtki Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. Ogulin, te stoga dostavljamo točan slijed događaja:
Dana 25. ožujka od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dobili smo e-mail u kojem nas obavještavaju o mjeri potpore poduzetnicima za očuvanje radnih mjesta. Na naš upit o uvjetima i načinu ostvarivanja tog prava, iz HZZ-a nam dostavljaju odmah isti dan informaciju o mjeri i obrasce za popunu zahtjeva za potporu (preslika e-mail poruke u privitku).
Zahtjev se dostavlja online u središnji ured u Zagrebu i u zahtjevu je nedvosmisleno navedeno da se traži isplata mjere za 2 (dva) radna mjesta na parkingu, koji je zatvoren odlukom Stožera, kao epidemiološka mjera spriječavanja širenja zaraze COVIDOM-19.
Zahtjev SKG-a zaprimljen je u Zavodu 03. travnja sa svim popratnim dokazima o opravdanosti dodjele mjere (ugovori o radu za 2 radnika, odluka o prestanku rada parkinga, dokaz da nije bilo smanjivanja ukupnog broja radnika, dokaz o padu prihoda na radnoj jedinici parking usporedivo za ožujkom 2019.g. (naravno da je pao prihod ako parking ne radi).
U privitku dostavljamo zahtjev za dodjelu potpore koji sadrži uputu da pravo na potporu nemaju samo oni radnici koji koriste neku drugu mjeru HZZ-a.

Vlada RH je 08. travnja izvršila prvu dopunu mjera u smislu ograničavanja prava, dakle, nakon što je zaprimljen zahtjev SKG-a. Temeljem te dopune mjera, a nakon dobivene upute od strane HZZ-e tvrtka će vratiti kompletan uplaćeni iznos na račun uplatitelja.
U međuvremenu je naš zahtjev (kao i zahtjevi drugih komunalnih tvrtki u RH) obrađen i isplaćeno je nezamislivih 139.750,00 kn.
Uvidjevši da se radi o ogromnom iznosu koji nismo tražili, odmah smo telefonski kontaktirali HZZ, tražili upute za vraćanje preplaćenog iznosa i pokrenuli proceduru povrata uplaćenih sredstava.
U kontaktu sa predstojnicom ureda HZZ u Karlovcu dobili smo ispriku zbog neugodne situacije koja je nastala u medijskom prostoru, jer je očita greška Zavoda.

Nažalost, ovakva jedna nespretna greška izazvala je lavinu neprimjerenih reakcija.
Žao nam je što je jedna tako vrijedna i pravovremena mjera Vlade RH o pomoći poslodavcima, sa naglaskom na očuvanju radnih mjesta, u ogulinskom slučaju dobila tako ružan epilog.
Tvrtka SKG d.o.o. Ogulin je stabilna, potpuno likvidna, sa nizom započetih projekata, sa stalnim novostima u provedbi sustava gospodarenja otpadom, sa potvrđenom prijavom na natječaj za dodjelu EU sredstava za nabavku kamiona, gdje smo po redoslijedu online prijava u RH među prvih 15-tak, sa stalnim unapređivanjem usluga, sa nabavkom mini bagera za potrebe radne jedinice groblja, i sa stalnim nastojanjima na unapređivanju komunalnih usluga.
Sve to provedeno je u proteklih godinu dana, nakon što smo sanirali gubitak bivše uprave od preko milijun kuna.
Svim našim korisnicima usluga i dobronamjernim građanima ispričavamo se zbog izloženosti ovim nepotrebnim i uznemiravajućim komentarima”- navodi se u odgovoru koji smo dobili iz  SKG d.o.o. OGULIN.