Aktualno Županija

Jučer je testirano 57 osoba, a nalazi se očekuju tijekom dana

Nakon gotovo 50 dana od kada je u karlovačku opću bolnicu primljen prvi pacijent zaražen koronavirusom, danas više nemamo niti jedne osobe koja se liječi u OB Karlovac (Covid free bolnica ). Na kućnom liječenju još ih se nalazi 4, u Zagrebu je 1 osoba, 1 osoba je preminula. U Karlovačkoj županiji su izliječene 24 osobe. Jučer je testirano 57 osoba, a nalazi se očekuju tijekom dana (ukupno je testirano 1601 osoba). Opća bolnica Karlovac (donja zgrada) danas će se dekontaminirati, ali će i dalje ostati pripravna za prihvat COVID pacijenata.
U samoizolaciji se nalazi 375 osoba, a u protekla 24 sata evidentirano je jedno kršenje mjere, zbog čega i dalje molimo građane da se pridržavaju propisanih mjera u skladu sa preporukama HZJZ.
U karanteni Grabovac nalazi se 5 osoba pod mjerama samoizolacije.
U Karlovačkoj županiji aktivna su 1.923 obrta. Sukladno Odlukama Stožera Civilne zaštite RH i preporukama HZJZ-a, u 1.fazi od 27.travnja omogućen je rad za 193 obrta koji imaju registriranu trgovačku djelatnost (10% od ukupnog broja obrta) te 288 obrta registrirana za usluge u djelatnostima koje nemaju bliski kontakt s klijentima (15%) na području naše županije; dakle sveukupno 481 obrt, odnosno 25% svih obrta sa razine županije.
9 % djelatnosti , odnosno 173 su obrta na području županije kojima je biti dopušten rad u 2.fazi , od 04.05. (frizeri, pedikeri, kozmetičari, brijači, obrti za njegu i uljepšavanje tijela).
19% odnosno 365 su obrta kojima će biti dopušten rad u 3.fazi, od 11.05.
Oko 47% djelatnosti, odnosno 904 obrta spada u kategoriju kojima nije bio ograničen rad (proizvodni obrti, poljoprivredni obrti te dio uslužnih obrta kao npr. usluge graditeljstva, usluge mehanizacije, održavanje i popravak objekata; obrti za računovodstvene usluge, intelektualne usluge). No usprkos tome što im nije bio obustavljen rad, svejedno su se i ovi obrti našli u poteškoćama (pad prometa, nedostatak sirovina i materijala i slično).
Napominjemo da to ne znači da će svi navedeni obrti zaista i započeti s radom, odnosno svaki obrtnik ima pravo donijeti odluku je li mu, obzirom na navedene preporuke, mjere i restrikcije, isplativo raditi u trenutnim okolnostima, navodi se u današnjem priopćenju Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije.