Aktualno OG sada Ogulin

Reaktivacija zdravstvenog sustava u ogulinskoj bolnici

Vjerujemo da vam je već poznato da smo jučer ušli u 2. fazu relaksacije epidemioloških mjera. U sklopu te druge faze došlo je i do reaktivacije zdravstvenog sustava.  Što to konkretno znači za pacijente i korisnike zdravstvenih usluga ogulinske bolnice, u programu Radio Ogulina govorila je zamjenica ravnatelja bolnice dr. Helena Hlavač.

Podsjećamo, i ogulinska bolnica je u proteklih mjesec i pol dana imala potpuno drugačiji režim rada. Bolnica je tijekom tog razdoblja reducirala hladni operativni pogon i rad u specijalističko konzilijarnoj zaštiti, a rad gotovo svih snaga bio je usmjeren na borbu sa epidemijom koronavirusa.

Helena Hlavač

Dr. Helena Hlavač je pojasnila što pacijentima donosi revitalizacija ovih mjera:

“Našim su korisnicima dostupne sve naše usluge i kreće hladni operativni program, a sve se radi uz poštivanje mjera.To još nije puni opseg posla koji obavljamo, jer moramo izvršiti dezinfekciju nakon svakog pacijenta, pa sve usluge treba naručivati kroz centralni centar za narudžbe, kako bismo  izbjegli grupiranje.”

Prema uputama Ministarstva zdravstva, pozivaju se pacijenti koji imaju respiratorne tegobe i povišenu tjelesnu temperaturu, iznad 37,2, da ne dolaze na kontrolne preglede u bolnicu već da se konzultiraju sa svojim liječnikom.

I dalje se na ulazu u bolnicu i hitni bolnički prijem vrši trijaža, a dr. Helena Hlavač pojašnjava:

“Svaki pacijent mora na ulazu proći trijažu. Tek nakon toga može ići u ambulantu u koju je naručen za pregled”.

Što je sada činiti pacijentima koji su tijekom ožujka i travnja imali ranije zakazane termine za preglede i dijagnostičke postupke.

Dr. Hlavač nam je na to pitanje dala  je  slijedeći odgovor:

“Svi ranije zakazani pregledi i operacije se trebaju prenaručiti, a mi ćemo pacijente pozivati prema prioritetima. Ndam se da će to ići brzo, jer imamo mogućnosti da i u popodnevnim satima možemo otvoriti određene termine”.

Inače, svi oni pacijenti koje očekuju operacije bit će, sukladno preporukama Ministarstva zdravstva, prije zahvata testirani na koronavirus.

I dalje je u ogulinskoj bolnici na snazi zabrana posjeta, a u cilju sprječavanja širenja zaraze i zaštite pacijenata koji se nalaze na bolničkom liječenju, kao i medicinskog osoblja.