Aktualno OG sada Ogulin

O ogulinskom ćudoređu s početka 20. stoljeća

Vjerovatno vam je već poznato da su se u ogulinskom Zavičajnom muzeju okrenuli modernim tehnologijama pomoću kojih žele prezentirati muzejski postav i našu bogatu povijest na drugačiji način, pa ih, između ostalog, pratiti možemo i putem njihove Internetske i Facebook stranice.

Tako na Facebook stranici muzeja u rubrici “Utorkom iz muzejskog arhiva”, jednom tjedno, objavljuju crtice iz bogate povijesti ogulinskog kraja.
Posljednja objavljena je zanimljiva crtica koja govori o ogulinskom ćudoreću.

Naime, položaj žena u društvu u prošlosti nije bio lak, a ni Ogulin prije stotinjak godina nije bio izuzetak po tom pitanju. Uvijek su postojali dežurni dušebrižnici, zaštitnici morala, koji su pazili da naše Ogulinke slučajno ne krenu krivim putem, a ako bi se to i dogodilo, često su uzimali stvar u svoje ruke.
O tome svjedoči vijest iz lista ”Glas Hrvata”, koja je objavljena 15. siječnja 1921. godine, pod naslovom ”Moralna učiteljica”. Radi se o učiteljici iz Kamenice, koja je živjela nevjenčano, pa su lokalni žitelji odlučili tome stati na kraj. Žalili su se u Županiju zbog takvog načina života, a njihova nastojanja kulminirala su kad je dotična rodila: ” Kad se već ne može stati na put ovakovim sablaznima, molili bi kraljevsku zemaljsku vladu da joj izda dozvolu za udaju.”
Druga, još bizarnija vijest objavljena je u istim novinama, 18. veljače 1922.godine, pod naslovom ”Zaustavljene na bijegu”. Evo vijesti u cijelosti: ”Ovih dana su nekoje gospodje izmedju Karlovca i Ogulina uhvaćene u vlaku i dopremljene u Ogulin pod sumnjom da su htjele ostaviti svoje muževe. Točnim ispitivanjem se je ustanovilo da su išle u Zagreb kupovati kostime za Klekovu zabavu, koja će biti na sam pokladni utorak, na 28. veljače.”

Tako je to bilo u neka davna vremena u našem gradu. Inače, fotografije spomenutih tekstova iz “Glasa Hrvata” možete pronaći naravno na Facebook stranici Zavičajnog muzeja Ogulin, kao i mnogo drugih zanimljivosti iz ove gradske ustanove.