Policija će vršiti pojačani nadzor prometa

U prva četiri mjeseca ove godine policija je u Hrvatskoj evidentirala manji broj prometnih nesreća, poginulih, teško i lako ozlijeđenih osoba nego u istom periodu lani, a tako je i u Karlovačkoj županiji

Na području Policijske uprave karlovačke evidentiran je manji broj prometnih nesreća, teško i lako ozlijeđenih osoba pa je tako u četiri mjeseca ove godine bilo 195 prometnih nesreća – istom periodu lani 268, ali je i prošle i ove godine u njima poginula jedna osoba.

Ipak, ozlijeđenih je bilo manje: ove godine teško ozlijeđeno 13 osoba – prošle 15 – a lakše 50, u četiri mjeseca prošle godine njih 60.
– Manjem broju prometnih nesreća, te stradalih osoba u njima doprinijele su i mjere koje se provode zbog pandemije COVID – 19 virusa, a koje su utjecale na znatno manji broj vozila u cestovnom prometu. U takvim okolnostima pojedini vozači krše prometne propise te upravljaju vozilom brzinom većom od dopuštene, a zbog čega dolazi do prometnih nesreća, često s najtežim posljedicama. Na području Republike Hrvatske u proteklom, relativno kratkom razdoblju (proteklih 10-tak dana) dogodilo se više prometnih nesreća s poginulim osobama, u kojima je smrtno stradalo 12 osoba, navode u PU karlovačkoj.

Analize tih nesreća pokazuju da su većinu prouzročili mladi vozači (do 24 godine starosti), prvenstveno zbog grubog kršenja prometnih propisa.
– Nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom (znatno većom brzinom od dopuštene), odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama, prilikom čega su vozači slijetali s kolnika, nalijetali na objekte koji se nalaze uz kolnik, odnosno prelazili svojim vozilom na suprotnu stranu kolnika i sudarali se s vozilima koja su dolazila iz suprotnog smjera, dodaju u PU karlovačkoj.

Stoga apeliraju na roditelje i ostalim odraslim osobama da ne omogućavaju mladima dostupnost upravljanja vozilom prije položenog vozačkog ispita niti upravljanje vozilom znaju li da je osoba konzumirala alkoholna pića, odnosno, da pronađu alternativno rješenje (uslugu prijevoza, taxi, prenoćište i sl.), te da im ukažu na sigurno i odgovorno sudjelovanje u prometu.

Policija će, iako svojim aktivnostima sama ne može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica jer je za to nužno i odgovorno ponašanje svih sudionika u prometu, u narednom periodu nastaviti, ali i intenzivirati, poduzimanje pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ – alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel – kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

– Nadzor prometa odvijat će se na većem broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa, kao što su: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr., najavljuju u policiji.

Facebook Comments