Aktualno OG sada Ogulin

Pučko učilište pokreće Inkubator za organizacije civilnog društva

Iz Pučkog otvorenog učilišta Ogulin stiže nam još jedna odlična novost koja će, vjerujemo, razveseliti sve članove udruga civilnog društva s područja našeg grada.

Naime, u Pučkom učilištu pokreću Inkubator za organizacije civilnog društva, pod nazivom “OCD Inkubator”. Više detalja o ovom novom programu doznali smo od ravnateljice Blanke Poljak Franjković:

“OCD inkubator je zamišljen i provodit će se kao prvi informativni program za organizacije civilnog društva grada ogulina jije će provoditi POU Ogulin. U samom programu uslugu informiranja moći će dobiti svo predstavanici organizacija civilnog društva, od ponedjeljka do petka u vremenu od sedam do petnaest sati putem elektronske pošte dakle na adresu [email protected] i jednom mjesečno, kako smo planirali srijedom, putem online sastanka putem aplikacije Zoom meeting, dakle na službenoj stranici učilišta koja će eto od sljedećeg tjedna biti puštena u rad. Bit će izrađena posebna podstranica OCD Inkubator na kojoj će se nalaziti sve informacije o programu i sadržaj koji je proveden i koji će se provoditi. Radit će se u suradnji sa stručnim suradnicima ovdje u učilištu ali i ostalim stručnim suradnicima s kojima učilište surađuje. Teme će biti vrlo specifične i prilagođene isključivo organizacijama civilnog društva, primjerice onima koji dolaze s područja kulture, sporta i ostalih organizacija, radit će se o financiranju. Glavni cilj OCD inkubatora je pružiti organizacijama civilnog društva s područja grada informacije, edukacije i savjetodavne usluge koje su im potrebne i zanimljive. ”

Ovakav način rada uvelike će osnažiti rad ogulinskih udruga, a predstavlja i plodno tlo za razvoj njihove međusobne suradnje općenito, ali i nastanak nekih novih zajedničkih projekata koje će biti od koristi za cijelu lokalnu zajednicu.

Što će naše udruge, sudjelovanjem u radu Inkubatora, moći naučiti doznajemo u nastavku:

“Još 2018. planirali smo provedbu ovog projekta no međutim trebalo je i provesti neku analizu, istraživanje samog djelovanja i načina djelovanja organizacija civilnog društva na području grada. Pa smo ustanovili da je definitivno potrebna edukacija članova za npr pisanje poslovnog plana, osnove javnog nastupa, organiziranje sastanaka, skupština za organizacije koje su novoosnovane, informiranje o načinu i mogućnostima financiranja, stvaranje mreža i međunarodno povezivanje, razvoj volonterstva i tolerancije i tako dalje. Zadali smo si i zadaću da možda pokrenemo izradu strateškog plana djelovanja organizacija civilnog društva za razdoblje 2021. – 2025. ”

U radu “OCD Inkubatora” mogu sudjelovati sve udruge s ogulinskog područja, a, s obzirom na okolnosti, prve aktivnosti će se provoditi online, odnosno na daljinu.

Priliku smo iskoristili kako bi doznali i kada bi ogulinsko Pučko otvoreno učilište moglo započeti s uobičajenim načinom rada. Ravnateljica Blanka Poljak Franjković kaže da će se u donošenju te odluke povoditi za naputcima Stožera civilne zaštite RH, te vjeruje da će tako nešto uskoro biti i omogućeno. U tom slučaju bi se u Učilištu najprije započelo sa provedbom obrazovnih programa, dok bi se sa programima u kulturi još malo moralo pričekati, obzirom da se uglavnom odvijaju u zatvorenim prostorima i prati ih daleko veći broj posjetitelja.