Aktualno OG sada Ogulin

Ogulinci biciklima na Svetog Juru

Novi biciklistički poduhvat spremili su za danas naši, već poznati, ogulinski biciklisti Ivan Puškarić Studio, Marinko Matijašić i Goran Stipetić. Naime, oni planiraju biciklima se popeti na najviši vrh Biokova, Svetog Juru na nadmorskoj visini od 1762 m. Šezdeset šetogodišnji Ivan Puškarić Studio kaže:”Vjerojatno smo mi prvi Ogulinci koji su se odlučili na ovaj poduhvat” te dodaje: ” startamo oko podne sa rive u Makarskoj i nadamo se do 16h da smo na vrhu. Staza do vrha dugačka je oko 30 km i predstavlja najvišu asfaltiranu cestu u Republici Hrvatskoj.”

Našim biciklistima želimo da uspiju u svom poduhvatu, a OGportal će pratit kako će se to odvijati.

Biokovska cesta najviša je cesta u Hrvatskoj. Vodi od ulaza u Park prirode Biokovo na oko 360 mnm do vrha Sveti Jure na 1762 mnm. Duga je 23 kilometra, jednotračna je, na mjestima široka tek oko 3-4 metra te zahtijeva opreznu vožnju.
Cesta se od ulaza u Park prirode do prijevoja Staza penje serpentinama kroz gustu borovu šumu. Nastavlja se kroz krški krajolik, u kojem mnogi stanovnici Makarskog primorja i Zabiokovlja imaju vrtove.Blizu Svetog Jure cesta postaje strma te završava serpentinama pod samim vrhom.