Aktualno OG sada Ogulin

U ogulinskoj bolnici se ne vrši predoperativno testiranje na COVID19 za pacijente koji se neće operirati u ovoj ustanovi

Nedavno smo u programu Radio Ogulina ugostili zamjenicu ravnatelja ogulinske bolnice dr. Helenu Hlavač koja  je, između ostalog, rekla da se u našoj bolnici vrše obavezna testiranja na koronavirus prije operativnih zahvata.

Nedugo nakon njenog gostovanja, neki od slušatelja su nas obavijestili da u ogulinskoj bolnici nisu mogli obaviti testiranje prije operativnih zahvata, koji će biti izvršeni u drugim bolnicama u Hrvatskoj. Tragom tih zbunjujućih informacija odlučili smo odgovore potražiti u ogulinskoj bolnici putem upita. Zanimalo nas je, dakle, da li pacijent koji će npr. biti operiran u jednoj od zagrebačkih bolnica može obaviti u ogulinskoj bolnici potrebno testiranje na COVID-19? Ukoliko to nije moguće, zanima nas koji je razlog tome i gdje takvi pacijenti mogu izvršiti predoperativno testiranje?

Iz bolnice  je ubrzo stigao odgovor kojeg potpisuje upravo dr. Hlavač, a u kojem stoji:
“U našoj bolnici radimo testiranje na COVID 19 za pacijente koji će se operirati u našoj ustanovi, a pacijenti koji će se operirati u vanjskim ustanovama se moraju javiti svom liječniku koji će im organizirati gdje će biti testirani.

Od samog početka epidemije testiranja su se radila u OB Karlovac, gdje je sada dostupno drive -in testiranje uz prethodnu narudžbu liječnika obiteljske medicine.

Poznato je da sve bolničke ustanove traže PISANI nalaz brisa na COVID 19 ne stariji od 48 sati, a u našu ustanovu stižu pisani nalazi s Klinike za infektivne bolesti i sa većom vremenskom zadrškom. Za pacijente kojima je uzet bris u našoj bolnici i koji će biti operirani u našoj ustanovi dovoljan je telefonski negativan nalaz brisa da bi se moglo pristupiti operativnom zahvatu.” (radio-ogulin.hr)