Aktualno OG sada Ogulin

Danas za dio učenika Obrtničke i tehničke škole počinje praktična nastava

Nakon dijela učenika nižih razreda osnovnih škola, u školske klupe se vraća i dio učenika srednjih strukovnih škola. O toj temi, u programu Radio Ogulina, razgovarali su sa ravnateljicom ogulinske Obrtničke i tehničke škole Zrinkom Ceranić Jurković, koja kaže:

“Sukladno preporukama ministarstva, jedan dio učenika koji obavlja praktičnu nastavu, vraća se u školske radionice. Odlučili smo da na praktičnu nastavu krenu prvo maturanti, s obzirom da sljedeći tjedan završavaju školovanje, a od 1. lipnja i ostali učenici”.

Ravnateljica ističe da će se u školi provodit sve propisane epidemiološke mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a pridržavati će se i preporuka o socijalnom distanciranju u provedbi praktične nastave. Redovna nastava će se, prema njenim riječima, i dalje provoditi na daljinu, vjerovatno do kraja tekuće školske godine.

Po pitanju strukovnog obrazovanja, situacija je potpuno drugačija u ogulinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi “Bernardina Frankopana”. Ravnatelj škole Hrvoje Magdić kaže:

“Kod nas je riječ o praktičnoj nastavi za prodavače, riječ je o učenicima prvih i trećih razreda. Budući da treći razredi idući petak  završavaju nastavu, njima ne planiramo organizirati povratak u prodavaonice, te će nastavu završiti na daljinu.  Na kraju su školavanja i nije potrebno nadoknađivati. Za učenike prvih razreda dogovaramo s poslodavcima i ako oni osiguraju sve uvjete za povratak na praksu, moći će se vratiti od 1. lipnja”.

Inače, 29. svibnja maturantima zavraša nastava, a ova generacija učenika ostat će zakinuta za maturalnu večeru i popularnu Maturijadu, koja se neće održati zbog propisanih epidemioloških mjera.

Što se tiče državne mature, ravnateljica ogulinskog OTŠ-a kaže da njihovi učenici svoje srednjoškolsko obrazovanje završavaju izradom i obranom završnog rada:

“82 učenika će pristupiti obrani završnog rada, s time da će njih 53  iz četvrtih razreda to učiniti online, a njih 29 iz trećih razreda to učiniti u školi. Od spomenutih 53 , 29-oro je prijavilo ispit državne mature, koji će se održavati u školi od 8. do 24. lipnja za obvezne predmete, a nakon toga za izborne predmete.”.

Zanimalo nas je i kako će se provoditi državna matura u ogulinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi “Bernardina Frankopana”. Odgovor smo dobili od ravnatelja Magdića:

“Državna matura počinje ispitom iz hrvatskoga jezika, 8. lipnja. Također se prvo polažu obvezni, a potom izborni predmeti. Vjerujem da ćemo biti spremni, osigurat ćemo provedbu svih mjera, uz nužan razmještaj učenika. Osigurat ćemo maske i dezinfekcijska sredstva. Maturanti će morati potpisati izjavu o zdravstvenom stanju, što je preduvjet za pristupanju ispitu državne mature”.

Maturantima želimo što manje stresa i da ostvare odlične rezultate na državnoj maturi.