Aktualno OG sada Ogulin

Ana i njeno životinjsko carstvo!

Naša sugrađanka Ana Stipetić voli životinje, pazi ih, udomljuje, brine o njima…Radi to s ljubavlju kao volonterka Društva za zaštitu, pomoć i proučavanje ptica Orintološki laboratorij i, kaže nam, nije joj teško. Najčešće zbrinjava divlje ptice kojima je potrebna pomoć iz raznih razloga. Neke su nesretno ispale iz gnijezda i ostale bez pomoći svojih ptičjih roditelja i tu uskače Ana. Dio ptica koje joj stižu na zbrinjavanje ili udomljavanje je pretrpio neki oblik ozljeda, najčešće oštećenja krila, zbog čega ne mogu letjeti. Uzrok ovakvih ozljeda većinom je čovjek.

Posjetili smo je u njenom domu na Kalcima. Dočekala nas je sa osmijehom, pokazujući nam svoje dvije prijateljice, vrana i gačac, neobičnih imena Sivka i Kljunko. One joj silaze na ruku i očekuju, naravno, hranu.. Jedna vrana je invalidna, jer ima oštećena krila i više neće letjeti. Onaj tko ne voli tišinu ovdje nema što tražiti,  jer su prilično glasne, posebice za vrijeme hranjenja.

Malo dalje, dočekuju nas galeb Mile, stigao sa mora, iz Poreča na oporavak u Ogulin. Netko ga je ulovio i potkresao mu krila, kaže Ana, ali oporavit će se i vratiti na more, u ribolov. Tu su još i japanske prepelice, australijske zebice, a bilo je tu i još mnogo papiga i ostalih ptica.

U kući također veselkasto:)

Osim papige Šive tu su i dvije ribice, koje su najtiše životinjice u Aninom životinjskom carstvu.

Uz rad i brigu oko ptica, Ana brine i o nabavci hrane, nešto kupuje sama nešto dobije donacijom,  a napominje kako joj veliku pomoć u njezi ptica pruža naša sugrađanka Goranka Frković i Veterinarska stanica Ogulin. Nakon oporavka ptice pušta u život, u divljinu.

Kako nam je bilo kod Ane, koje sve ptice ima na skrbi i što smo zabilježili, pogledajte u dva kraća video priloga i na našim fotografijama.

 

O tome kako i sa čime hrani ptice, kako galeb “mune” dnevno pola kile ribe, tko joj pomaže i na što apelira pogledajte u nastavku:

Dan nakon naše posjete, Ana je u prirodu pustila još jednu pticu.