Aktualno OG sada Ogulin

Ponovno u školskim klupama

Svega 12 učenika razredne nastave ogulinskih osnovnih škola ovog jutra nije došlo na nastavu. Naime, zahvaljujući popuštanju epidemioloških mjera, svoja vrata učenicima otvorile su Osnovna škola “Ivane Brlić – Mažuranić” i Prva osnovna škola. Razrednu nastavu na ogulinskom području inače pohađa ukupno 475 učenika.

Ovog jutra o toj temi novinari su razgovarali  s ravnateljima obje osnovne škole, a više detalja o odazivu učenika u OŠ “Ivane Brlić Mažuranić” doznali su od ravnateljice Anđelke Salopek:

“U osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić jutros je došlo 230 učenika razredne nastave, od ukupno 231. Obišla sam sve razrede, pozdravila učenike, malo su možda zbunjeni, ali su ipak sretni što se ponovno nakon duže vremena nalaze u školskim klupama zajedno sa svojim učiteljima i svojim prijateljima. Mi provodimo mjere prema uputama HZJZ – dezinfekcija ruku, razmak smo napravili u učionicama. Ono što dobro, naša škola jest stari spomenik kulture, visoki su plafoni i velike su učionice, tako da je u tom dijelu razmak uspješno postignut u skladu sa preporukama.”

Prije dolaska na nastavu učenici obavezno moraju izmjeriti tjelesnu temeraturu, a njihove učiteljice će voditi redovitu evidenciju.

Prema riječima ravnateljice Salopek, s radom je započeo i produženi boravak u ovoj školi:

“Kod nas također učenici pohađaju produženi boravak, prije nekih, možda mjesec dana imali smo nekoliko ispisa učenika iz produženog boravka, međutim ti nam se učenici ponovno natrag vraćaju i svi koji koriste uslugu produženog boravka to će i nastaviti. Evo u prvom razredu imamo ukupno 11 učenika, a iz drugog i trećeg ukupno osam učenika. Svima želimo uspješan povratak u školske klupe, a za sve informacije ili neke upite roditelja može se kontaktirati školu na broj telefona 531 778, stručna služba škole je također na raspolaganju što se tiče psihologa, a ono što bih htjela naglasiti, i dalje nastavljamo sa testiranjem prvašića i oni dolaze prema rasporedu, onako kako su roditelji i dijete naručeni.”

Od ravnatelja ogulinske Prve osnovne škole Zvonka Ranogajca doznajemo kakva je bila situacija ovog jutra u njegovoj školi:

“U matičnoj školi od 170 učenika 159 ih je došlo, dakle samo 11 nije došlo, ali neki imaju objektivne razloge, bolesni su i slično. U Zagorju je od 36 učenika 35 došlo, u Hreljinu od 21 došlo je 20, i u Turkovićima od 20 došlo je 19. Što znači da je ukupno u niže razrede Prve osnovne škole došlo 233 učenika od 244.”

Ravnatelj Ranogajec pojašnjava na koji su način osigurali uvjete za rad u školi, koji moraju odgovarati svim naputcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

“Dakle u razrede smo donijeli dodatne klupe, što je sad bilo moguće jer viši razredi sad ne idu u školu, tako da u svakom traktu škole su po dva razreda. Znači možemo poštivati ove sve norme. Što se tiče informatike, tu ćemo sa posebnim dezificijensima tipkovnice nakon svakog sata dezinficirati, tako da smo u većini slučajeva ispoštovali te norme. Drago nam je da će bar niži razredi završiti nastavu onako kako se očekuje svake godine, dok su nastavnici viših razreda žalosni što i oni nisu u toj poziciji da se do kraja nastave nađu sa svojim učenicima. Nažalost situacija je takva i mi realiziramo one obveze koje nam naš osnivač daje s obzirom na neke projekcije, epidemiološko stanje i zakonske uvjete.”

Što se tiče rada produženog boravka u ovoj ogulinskoj školi, prema nekim projekcijama i epidemiološkom stanju, njega će za sada, od ukupno 17 učenika, pohađati njih 7, a još uvijek se zainteresirani učenici mogu priključiti njegovom radu.

Inače, i u Prvoj osnovnoj školi u tijeku je testiranje mališana za upise u prve razrede osnovne škole.